Αρχείο

Απίθανα τουρκικά σενάρια σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας

Σε απίθανα και συγχρόνως προκλητικά σενάρια περί « αρπαγής» των τουριστών από την πατρίδα μας, αναφέρεται η ιστοσελίδα της τουρκικής τηλεόρασης TRT.

Για τον λόγο αυτόν αναφέρονται, οι εκτιμήσεις του Τούρκου οικονομολόγου Εγκέ Τζάνσεν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Τουρκία μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

«Αν η Ελλάδα,  δεν έλθει σε  συμφωνία με τους δανειστές της στην ευρωζώνη, μέχρι την Τρίτη, δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  και συνεπώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Θα είναι η πρώτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εξεταστούν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ,  όπως το ονομάζουν οι Ευρωπαίοι. Πως θα επηρεάσει την Τουρκία ένα πιθανό Grexit; Η Ελλάδα θα αρπάξει τους τουρίστες που έρχονται στην Τουρκία.», δήλωσε ο ίδιος.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει τους Τούρκους είναι να μην χάσουν τα χρήματα του τουρισμού και πέσει  « έξω» ο προϋπολογισμός τους. Κατά τα άλλα διαθέτουν « ισχυρή» οικονομία και αποτελούν ανερχόμενη « δύναμ稻 στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο οικονομολόγο Εγκέ Τζάνσεν, μια ελληνική χρεοκοπία  δεν θα επηρεάσει αρκετά την Τουρκία, ωστόσο ανέφερε ότι θα έχει αρνητικές αντανακλάσεις στον τουρκικό τουρισμό.

«Δεν είναι μεγάλος ο όγκος  του εμπορίου μας με την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα επηρεάσει σημαντικά  την Τουρκία. Αλλά κάτι τέτοιο όμως , θα επιφέρει σε πλεονεκτικότερη θέση τον ελληνικό τουρισμό έναντι του τουρκικού. Με την επιστροφή στη Δραχμή θα ακολουθήσει μια βαθιά πτώση των τιμών, και η Ελλάδα θα καταστεί πιο φτηνή χώρα από την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα «έσπρωχνε» χιλιάδες  τουρίστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.», δηλώνει ο ίδιος.

Σε ανάλυση  από  την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, θεωρούμε ότι οι τουρίστες σαφώς και θα κοιτάξουν το συμφέρον τους, αλλά και τις συνθήκες ζωής σε Τουρκία και Ελλάδα.

Ο Τζάνσεν υπογράμμισε ότι το ευρώ θα ενισχυθεί λίγο έναντι του δολαρίου σε περίπτωση ενός πιθανού Grexit.

«Το ευρώ θα κερδίσει αξία με την αποχώρηση της Ελλάδος . Η ροή των  εξαγωγών και των  εισαγωγών μεταξύ  Τουρκίας - ΕΕ ευρίσκονται  σχεδόν στα ίδια επίπεδα  . Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι προς όφελος της Τουρκίας. Θα αυξηθούν οι τουρκικές εξαγωγές προς την ΕΕ,  και θα δημιουργηθεί ένα  ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των βιομηχάνων», είπε χαρακτηριστικά ο Τζάνσεν.

Ο έμπειρος οικονομολόγος όμως δεν παρέλειψε να πει ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα αποτελέσει αποτυχία για την ευρωζώνη και ότι μακροπρόθεσμα θα κλονίσει ριζικά την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Δεν τα υπολογίζει όλα τα δεδομένα ο Τούρκος " μπακάλης", διότι αυτό που έρχεται  στην ΕΕ, δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου την τουρκική οικονομία . Το αντίθετο μάλιστα θα συμβεί,  με την  πτώση του ευρώ και την αθρόα είσοδο  προϊόντων τεχνολογίας που θα κατακλύσουν την τουρκική αγορά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ