Αρχείο

ΒΟΜΒΑ! Εμπλοκή στον αγωγό «Turk Stream» λόγω κρίσης στην ΠΓΔΜ

Ρώσος Πρέσβης: «Η κρίση στην ΠΓΔΜ επηρεάζει την τύχη  του  αγωγού «Turk Stream»

Βαρυσήμαντη δήλωση που θα πυροδοτήσει πολλά σενάρια και στην πατρίδα μας , πραγματοποίησε ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ , Vladimir Chizhov. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι « η κρίση που έχει ενσκύψει στα Σκόπια συνδέεται σαφέστατα με την πορεία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου  «Turk Stream» αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Γεγονός που θα δρομολογήσει νέες «ανακατατάξεις» στην περιοχή των Βαλκανίων για την σχεδίαση και υλοποίησης του όλου έργου από την πλευρά της Μόσχας.

«Το βασικό ερώτημα για την  κατασκευή του αγωγού αυτού για την   Ρωσία είναι , το  ποια  ακριβώς κατεύθυνση θα «ακολουθήσει» η μελλοντική  διαδρομή   του αγωγού φυσικού αερίου, μετά την «έξοδο του» από τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ Vladimir  Chizhov .

«Υπάρχουν τρεις επιλογές, σε τρεις χώρες μετά την « άφιξη»  του αγωγού στην  Ελλάδα», ανέφερε  ο Chizhov,  σε μια συνέντευξη  του στο  ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax .

«Η μία διαδρομή είναι μέσω Βουλγαρίας,  που αποτελεί  όμως  μια  σχέση η οποία  έχει συσσωρεύσει αρκετή αρνητική εμπειρία, η άλλη είναι η  Αλβανία, όπου η κατάσταση δεν ήταν ποτέ πάρα πολύ ήρεμη , και η τρίτη είναι η  πΓΔΜ», δήλωσε ο Chizhov.

«[Στην ΠΓΔΜ] βλέπουμε μια οξεία πολιτική κρίση, η οποία υποκινείται  από το εξωτερικό», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, επαναλαμβάνοντας  τις προηγούμενες καυστικές δηλώσεις  από τον  Ρώσο  υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αν και κανείς δεν θα παραδεχτεί ευθέως ότι η κρίση στα Σκόπια  συνδέεται με την τύχη του αγωγού  «Turk Stream», η πραγματικότητα το αποδεικνύει περίτρανα », δήλωσε ο Chizhov όταν ρωτήθηκε στο κατά πόσο το έργο θα μπορούσε να γίνει μια δεύτερη έκδοση του εγκαταλειμμένου σχεδίου  του αγωγού « South Stream».

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε το Δεκέμβριο του 2014, ότι εγκαταλείπει το έργο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο «κάτω» από την  Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μετά  ​​από τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο προγραμματισμένος για κατασκευή αγωγός «Turk Stream»,  έχει οριστεί να διακινεί φυσικό αέριο   δυναμικότητας 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, όπως και ο  πρόγονος  του South Stream. Περίπου 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου , θα πρέπει θα παρέχονται στην Τουρκία, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα  θα καταλήγει  σε ένα κομβικό σημείο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα για την παράδοση του σε πιθανούς πελάτες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, οι Ρώσοι γνωρίζουν το πώς ακριβώς « παίζεται» το παιχνίδι από τις ΗΠΑ στον ενεργειακό πόλεμο στα Βαλκάνια . Τα Βαλκάνια κρατούν το ¨κλειδί" των εξελίξεων στην περιοχή . Για αυτό και το όψιμο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα....και  την σύναψη συμφωνίας για το χρέος.

Είναι ηλίου φαεινότερων ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ να διέλθει ο αγωγός αυτός από την ΠΓΔΜ, την Βουλγαρία και  φυσικά την Αλβανία. Για αυτό «αντικαταστάθηκαν» οι πολιτικές ηγεσίες σε Αλβανία και Βουλγαρία και τώρα θα « αλλάξει» η κυβέρνηση  και στην ΠΓΔΜ.

Ο αγωγός εάν «φτάσει» πράγμα δύσκολο,  έως τα ελληνικά σύνορα , που θα πάει στην συνέχεια;  Το σενάριο σε μία τέτοια περίπτωση,  οδηγεί πιθανόν ,  στην Ιταλία ( δια θαλάσσης), λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της χώρας αυτής. Εάν δεν ήταν στο προσκήνιο η Ελλάδα αυτή την περίοδο πιθανότατα θα ήταν η Ιταλία.  Όπως και να έχει,  η κατασκευή του αγωγού  φυσικού αερίου  «Turk Stream»,  διαγράφεται πολύ δύσκολη έως αδύνατη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα ακύρωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ