Αρχείο

Η Τουρκία εκσυγχρονίζεται και απειλεί το αιγαίο

Οι πύραυλοι (Mizrak-U) επί των τουρκικών ταχύπλοων αποτελούν σοβαρή απειλή για τα ελληνικά πλοία στο Αιγαίο

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Μέγας κίνδυνος για τις ελληνικές φρεγάτες , ΤΠΚ και τα άλλα πλοία του ελληνικού στόλου. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), το οποίο βάσει σχεδιασμού θα τοποθετηθεί στα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον τον μεγαλύτερο εφιάλτη για τα «εχθρικά πλοία» (στο Αιγαίο πέλαγος), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα αντιαρματικού πυραύλου, με βεληνεκές μάχης 8 χλμ, ξεκίνησε την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, το οποίο θα προσδώσει στα τουρκικά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη (πιθανότατα κλάσης ONUK MRTP), δυνατότητες πραγματικά εξωπραγματικές για τα δεδομένα μια κλειστής θάλασσας όπως είναι π.χ το Αιγαίο πέλαγος. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί μάλιστα στην αυξανόμενη «πίεση» της Τουρκίας στο Αιγαίο, με πολλά πραγματικά και «φανταστικά» ναυτικά και αεροπορικά επεισόδια , και τους λαθρομετανάστες να παίζουν τον ρόλο του  "ανιχνευτή"   στο Αιγαίο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτήν την στιγμή ο πύραυλος UMTAS εξοπλίζει τα νέα επιθετικά τουρκικά ελικόπτερα T129 ATAK, αποτελώντας το κύριο οπλικό σύστημα του. Μετά από απόφαση του τουρκικού ναυτικού ο πύραυλος αυτός θα χρησιμοποιηθεί εναντίον «ασύμμετρων απειλών» στη θάλασσα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Τα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, διαθέτουν υψηλή ταχύτητα και ευελιξία, και με την προσθήκη αυτού του είδους των βλημάτων θα αποκτήσουν προβάδισμα σε περίπτωση «οποιαδήποτε συμπλοκής ή καταδρομικής επιχείρησης» στο Αιγαίο πέλαγος. Η κατασκευή των εν λόγω πυραυλικών συστημάτων θα περατωθεί μέσα στο 2015, επισύροντας παράλληλα την προσοχή της διεθνούς αγοράς.

Ο τουρκικής κατασκευής πύραυλος UMTAS είναι ένα πυραυλικό σύστημα τύπου «fire and forget ή fire and update», υπό την καθοδήγηση υπερύθρων ακτίνων, και είναι σε θέση να εγκλωβίσει στόχους σε απόσταση 8 χιλιομέτρων.

Τα τουρκικά ναυπηγεία λοιπόν εκτός από την κατασκευή άκρως εξελιγμένων πολεμικών πλοίων, όπως η φρεγάτα αεράμυνας TF-2000,το πρόγραμμα κορβετών Milgem, θα αναλάβουν και την τοποθέτηση του πυραύλου UMTAS επί των τουρκικών ταχύπλοων σκαφών, όλων των τύπων.

Σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα, η γεωγραφική θέση της χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σχηματίζει μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των παρακείμενων χωρών (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη κ.ά.) πλούσιων σε φυσικούς πόρους προς τις ενεργειακά διψασμένες διεθνείς αγορές, απαιτεί σύμφωνα με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία την ύπαρξη μιας ισχυρής και ταυτόχρονα ικανής ναυτικής δύναμης, στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συνδυασμό με την ανακοινωθείσα κατασκευή του τουρκικού ελικοπτεροφόρου, η Άγκυρα επιχειρεί  να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή .

Πιθανός τύπος ταχύπλοου όμως για την υλοποίηση του σχεδίου φέρεται και το εξελιγμένο ταχύ περιπολικό σκάφος ONUK MRTP® 33 Fast Patrol / Attack Craft το οποίο έχει αναπτυχθεί ως μια ευέλικτη πολλαπλών ρόλου ναυτική πλατφόρμα για τις ολοένα και πιο αυστηρές απαιτήσεις των ναυτικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στα παράκτια ύδατα.

Τα σκάφη αυτού του τύπου έχουν σχεδιαστεί και μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών επί των παράκτιων υδάτων, όπως επιβολής του νόμου-ναυτικά καθήκοντα και επιχειρήσεις διάσωσης σε ανοικτή θάλασσα, αλλά και άλλα όπως:

Περιπολίες / Συνοδεία / αιφνιδιαστικές επιθέσεις

Έρευνα και διάσωση

Σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου

Έλεγχος της ρύπανσης

Προστασία ενάντια στην τρομοκρατικών ενεργειών έναντι παράκτιων και των υπεράκτιων εγκαταστάσεων

Επιχειρήσεις Επιτήρησης / Μυστικές επιχειρήσεις.

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται πυρετωδώς να κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με όλες τους τις δυνάμεις.

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ