Αρχείο

Εξωσωματική γονιμοποίηση. Τι μέλλον θεμελιώνουμε, σαν κοινωνία του σήμερα;

ΒΙΟΗΘΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ...για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στα ειδησεογραφικά δελτία, σε εκπομπές, σε συνέδρια βιοϊατρικής και νομικής, αλλά και στους εκκλησιαστικούς χώρους ακούμε πολύ συχνά πλέον τους όρους: εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), δωρεά σπέρματος και ωαρίου, παρένθετη μητέρα, κρυοσυντήρηση και μιας πληθώρας άλλων που έχουν γίνει τόσο οικείοι για μας, αλλά αμφιβάλλω αν το ίδιο οικείες είναι και οι επιπτώσεις τους στις ζωές των ανθρώπων!

Αυξάνονται κατά πολύ τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις "γονέων"  και παιδιών που απασχολούν τις αίθουσες των δικαστηρίων για την ανάθεση πατρότητας και μητρότητας, υιοθεσίας παιδιών που έχουν έλθει στη ζωή με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και περιπτώσεις ασθενών παιδιών. Ενδεικτικά, θα αναφέρω κάποιες περιπτώσεις που ήλθαν στη δημοσιότητα τους τελευταίους δύο μήνες.

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας 24χρονος άγαμος, μοναχικός ομοφυλόφιλος άνδρας αποκτά παιδί με τη βοήθεια της μητέρας του, που έπαιξε το ρόλο της παρένθετης μητέρας για το εγγόνι της. Η γυναίκα έμεινε έγκυος μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίου δωρήτριας από το σπέρμα του γιου της.
  • Φόβος στην Αμερική, τον Καναδά, το Βέλγιο, Ισλανδία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισπανία και Ταϊλάνδη για την απόκτηση παιδιών που προήλθαν με εξωσωματική γονιμοποίηση από δότη σπέρματος, που φέρει ελαττωματικό γονίδιο και προκαλεί νευροϊνομάτωση 1 (NF 1). Ο δότης είχε δώσει σπέρμα στην Κοπεγχάγη, αλλά χρησιμοποιήθηκε από κλινικές στις προαναφερθείσες χώρες. Εκτιμάται ότι είναι πατέρας 99 παιδιών, εκ των οποίων τα 10 έχουν τώρα διαγνωστεί με την ασθένεια. Και εδώ ξεκινούν δικαστικοί αγώνες για αποτυχία σωστού ελέγχου του σπέρματος, ενώ γνωρίζουν οι οικογένειες ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν - τουλάχιστον προς το παρόν- όλες οι γενετικές και κληρονομικές ασθένειες. Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι μια σπάνια ασθένεια στον πληθυσμό, διασπείρεται με την πράξη αυτή σε μεγάλο αριθμό ατόμων, ειδικά αν αναλογιστούμε και το μέλλον, δηλαδή ότι θα θελήσουν και τα παιδιά αυτά να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά.
  • 65 χρονη κυοφορεί τετράδυμα, για να ικανοποιήσει την επιθυμία της μικρότερης 9χρονης κόρης της, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης... αναρωτιέμαι, ρώτησε κανείς τα παιδάκια αυτά αν θέλουν να έχουν για μητέρα μια γιαγιά; Για πόσα χρόνια θα μπορεί να τους παρέχει τις φροντίδες -ψυχικές και σωματικές - που απαιτεί ένα παιδί μέχρι να ενηλικιωθεί;
  • Βρετανίδα γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος με το εγγόνι της, από κατεψυγμένα ωάρια της νεκρής της κόρης!!! Θέλει με άλλα λόγια να φέρει στη ζωή ένα παιδί ορφανό από μητέρα και αγνώστου πατρός!
  • Άνδρας στη Βρετανία παρέχει ιδιωτικά το σπέρμα του σε ανύπανδρες γυναίκες, λεσβίες και ζευγάρια που απελπισμένα θέλουν ένα παιδί. Προβάλει τον εαυτό του και τις υπηρεσίες του μέσω facebook και της ιστοσελίδας που διαθέτει. Εκτιμάται ότι είναι πατέρας 55 παιδιών σε ακτίνα 50 μιλίων! Η πράξη του αυτή ενέχει πολλούς κινδύνους , διότι το σπέρμα του δεν ελέγχεται για τυχόν λοιμώδη νοσήματα και δεν γνωρίζουμε αν ο ίδιος πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για δωρητής. Επίσης, τα παιδιά που γεννιόνται δεν γνωρίζουν τον πατέρα τους και είναι πιθανό να δημιουργήσουν οικογένειες ετεροθαλή αδέλφια μεταξύ τους, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα γέννησης παιδιών με γενετικές ανωμαλίες και διάφορες κληρονομικές ασθένειες. Τέτοια άτομα που προβάλλουν τόσο "επιθετικά" τον εαυτό τους, κατά τη γνώμη μου, χρίζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης, καθώς ενδιαφέρονται μόνο να καταστήσουν έγκυες όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, χωρίς να νοιάζονται για μελλοντικές επιπτώσεις ή για την ευημερία τόσο των παιδιών που "σπέρνουν", όσο και των ίδιων των γυναικών.
  • 60 χρονη γέννησε στην Αυστρία δίδυμα με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με ότι ηθικές προεκτάσεις έχει αυτό!
  • Γυναίκα, έμεινε έγκυος από τα κρυοσυντηρημένα έμβρυά της μετά από 4 χρόνια φύλαξής τους. Να αναφέρω απλώς εδώ ότι διάφορες μελέτες έχουν καταγράψει διπλασιασμό αποβολών, τριπλασιασμό των όψιμων εμβρυικών θανάτων, υπερδιπλασιασμό της πιθανότητας να γεννηθεί νεογνό με μικρό βάρος, διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών και 17πλάσιες πιθανότητες έκτοπης εγκυμοσύνης με κατεψυγμένα έμβρυα.

 

Έπειτα από αυτή τη μικρή καταγραφή τέτοιων γεγονότων... αναρωτιέμαι... είναι μια λίστα περιπτώσεων εξωσωματικής γονιμοποίησης και δωρεάς σπέρματος-ωαρίου ή είναι μια λίστα θλίψης, ασθενειών, προβληματισμού και ανάδειξης πολλών βιοηθικών ζητημάτων; Μέχρι πότε θα κυνηγάμε τις επιπτώσεις της αλόγιστης εφαρμογής της σύγχρονης επιστήμης;;; Πολλά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα, όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι δεν κάνουμε διαγωνισμό του ποιος θα γραφεί στο βιβλίο γκίνες για παγκόσμια πρωτιά... μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για αιώνιες ψυχές. Θα πρέπει, επιτέλους, να μάθουμε να λειτουργούμε στη ζωή μας υπεύθυνα και να πάψει αυτό το εγωιστικό κίνητρο, που φωλιάζει μέσα μας, να τρέχει μπροστά από την επιστήμη, μπροστά από την ηθική, μπροστά από τις επιπτώσεις... και όλα αυτά, γίνονται προς απόκτηση του επιθυμητού! ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ, ΑΝΕΥΘΥΝΑ, ΑΝΗΘΙΚΑ! Θα μπορούσαν άραγε αυτά τα παιδιά στο μέλλον να μας ανοίξουν διάπλατα την καρδιά τους, να μας αποκαλύψουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους για όλα αυτά; δεν μπορούμε να παίζουμε με τη ζωή , τη φύση και τις ψυχές ανθρώπων, με την απερίσκεπτη και εγωιστική και κερδοφόρα εφαρμογή των νέων βιοιταρικών επιτευγμάτων! Τα παιδιά είναι το μέλλον! Τι μέλλον θεμελιώνουμε σαν κοινωνία του σήμερα;;;ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ   Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α... ένα παιδί αναρωτιέται... αν η μητέρα μου γέννησε το παιδί του θείου μου, ο οποίος είναι πατέρας μου και η αδελφή μου γεννήθηκε 8 ημέρες μετά από μένα , αλλά δεν είναι κόρη της μητέρας μου, ΤΟΤΕ ΕΓΩ ΠΟΙΟΣ ΕΊΜΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Θα του απαντήσουμε α π λ ά  σαν "σοφοί " επιστήμονες: δότης σπέρματος για σένα  και την αδερφή σου ήταν ο θείος σου, εσένα σε κυοφόρησε η μητέρα σου και την αδελφή σου η γιαγιά σου, έπειτα από εξωσωματικές γονιμοποιήσεις ωαρίων δοτριών... ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ, ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ, ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΟΥ ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ!!!!

 

Χάδλα Παναγιώτα, Μορ. Βιολόγος, MSc, Yποψ. Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΠΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ