pentapostagma-sprite
Απόψεις

Από τον Καραμανλή στον Μητσοτάκη! Οι διαφορές στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ελλάδας

Ο Κώστας Καραμανλής διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας  από 10 Μαρτίου 2004 – 6 Οκτωβρίου 2009, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στις 7 Μαρτίου 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ανεδείχθη νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών επί συνόλου 300. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός. 

Το 2007 προκήρυξε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις 16 Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,87% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,10% για το ΠΑΣΟΚ και 102 έδρες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Καραμανλής έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η κυβέρνηση αυτή ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Σεπτεμβρίου 2007.

Κατά η διάρκεια της Πρωθυπουργίας του ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε ανοίγματα σε Ρωσία -Κίνα και Γαλλία  σε θέματα εξωτερικής πολιτική της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι  οι ΗΠΑ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ευνοούσαν τα τουρκικά συμφέροντα και θέσεις τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων στην τουρκική παραβατικότητα και με σχετικά νωπή την εμπειρία της κρίσης των Ιμίων του 1996, αποτέλεσαν την απαρχή τριών πολύ σημαντικών κινήσεων από πλευράς Καραμανλή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φαίνεται από τα γεγονότα που ακολούθησαν ότι αποφάσισε να "βάλει" σε Αιγαίο και Θράκη, τρείς χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ασφάλειας της χώρας μας από την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Θράκη.

Αυτές ήταν η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία 

-Η πρώτη κίνηση του Κώστα Καραμανλή αφορούσε την ένταξη της Ελλάδας το 2006 στις χώρες της Γαλλοφωνίας, γεγονός που σήμαινε περαιτέρω σύσφιξη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας των  ήδη  πάρα πολύ καλών σχέσεων με την Γαλλία, η οποία χρονολογείται από το 1974 επί εποχής Πρωθυπουργίας του θείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ Ντε Σταίν, εγκαινιάζοντας το σύνθημα Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία.

Η Γαλλία ήταν εκείνη που βοήθησε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων την Ελλάδα να μην βγει από την Ευρωζώνη, γεγονός που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την χώρα μας με τελικό αποτέλεσμα στις ημέρες μας επί Πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη να υπογραφεί η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας -Γαλλίας με το γνωστό άρθρο 2 σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση απειλής της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών, η άλλη να την βοηθήσει με στρατιωτικά μέσα.

-Η δεύτερη κίνηση ήταν η είσοδος της Κίνας μέσω της COSCO  στον Πειραιά, αποβλέποντας εκτός από  προφανείς οικονομικούς λόγους,  στο κινεζικό ενδιαφέρον για την ασφαλή ναυσιπλοΐα  και στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη διαδρομή Σουέζ-Κρήτη-Πειραιάς.

Συνεπώς, η Κίνα θα αποκτούσε έτσι συμφέροντα άρα και ενδιαφέρον για την αποφυγή κρίσης και εμπόλεμης σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, αφού ο Πειραιάς θα αποτελούσε την πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων προς την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος COSCO δραστηριοποιείται στην ελληνική επικράτεια από το 2008 μέσω της εταιρίας «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.» ( «ΣΕΠ»), 100% θυγατρικής της COSCO Pacific Ltd.

Αντικείμενο της ΣΕΠ είναι η λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιώς (ΣΕΜΠΟ) δυνάμει της από 25.11.2008 σύμβασης παραχώρησης.

Σήμερα η COSCO όχι μόνο δραστηριοποιείται στον Πειραιά αλλά με νεότερες συμφωνίες έχει επεκτείνει τη δράση της στο πρώτο λιμάνι της χώρας και κατά συνέπεια την Κίνα εξακολουθεί να την ενδιαφέρει η ασφάλεια στο Αιγαίο.

-Τρίτη κίνηση ήταν η κατασκευή του  αγωγού  Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, με τον οποίο εκτιμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός  ότι η Ρωσία έχοντας οικονομικό και γεωπολιτικό όφελος θα εξασφάλιζε την Θράκη από την Τουρκία. 

Επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαπραγματεύσεων, μνημονίων και συμφωνιών που οδήγησαν στην έναρξη κατασκευής του αγωγού αργού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που θα ενώνει το λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού, τον Απρίλιο του 2005 στη Σόφια, η συνάντηση κορυφής των τριών ηγετών, του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Βούλγαρου ομολόγου του Γκεόργκι Παρβάνοφ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και η μονογραφή του κειμένου της Διακρατικής Συμφωνίας, στο Μπουργκάς, στις 7 Φεβρουαρίου 2007, αποτέλεσαν σταθμούς για την πρόοδο του έργου.

Το έργο τελικά εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο του 2011.

Από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, επίσης, υπεγράφη η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσία - Βουλγαρίας - Ελλάδας για την ίδρυση της εταιρίας Trans-Balkan Pipeline B.V. που είναι κύριος του έργου του Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και συμφωνίες για συνεργασίες στην κατασκευή του αγωγού South Stream.

Τον Απρίλιο του 2008 πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η μεγαλύτερη στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διεύρυνση της Συμμαχίας και, συνεπώς, η αίτηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ενταχθεί σε αυτήν. Παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Τόσο ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης όσο και το ζήτημα της μη ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τότε δημιούργησαν έντονες τριβές στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Θα ακολουθήσουν τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, με την Ελλάδα βοηθούμενη από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να αποφεύγει την αποβολή της από την Ευρωζώνη, αλλά όχι και την στασιμότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων λόγω ελλείψεως χρημάτων.

Επί κυβερνήσεως Τσίπρα- Καμμένου Ελλάδα και ΗΠΑ θα αναπτύξουν καλές σχέσεις, οπότε και την Πρωθυπουργία ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος  νίκησε στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019,με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την επόμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός και την μεθεπομένη ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδρίασε στη Βουλή το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο νύν Πρωθυπουργός αύξησε κατακόρυφα τις Ελληνογαλλικές σχέσεις μετά την Συμφωνία των δύο χωρών, η οποία όπως είπαμε εγγυάται την ασφάλεια της χώρας μας  έναντι επιθέσεως από τρίτο κράτος, την Τουρκία εν προκειμένω, αφού βάσει αυτής η Γαλλία θα επέμβει στρατιωτικά υπέρ μας.

Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε ποτέ στο παρελθόν...

Επίσης, βελτίωσε σημαντικότατα τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις οι οποίες πλέον διανύουν την καλύτερη περίοδό τους, σε αντίθεση με τις αμερικανοτουρκικές οι οποίες ελέω Ερντογάν διανύουν την χειρότερη περίοδο εδώ και 40 χρόνια.

Η υπογραφή του Αμυντικού συμφώνου  ΗΠΑ-Ελλάδας και η επιστολή του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν αποτελούν ισχυρές παρακαταθήκες για την στρατιωτική αμερικανική παρουσία στη χώρα μας, αλλά και για την ασφάλεια της έναντι της επιθετικής Τουρκίας.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας και ΗΠΑ-Ελλάδας σφραγίστηκαν και με αγορές οπλικών συστημάτων αλλά και δωρεάν παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news