Κόσμος

Matteo Salvini-Έτοιμος για την μεγάλη πολιτική του επιστροφή! Πως θα επιτευχθεί αυτή

Όταν ο Matteo Salvini και η Λέγκα εκτοπίστηκαν στην ιταλική αντιπολίτευση το περασμένο καλοκαίρι, ορκίστηκε ότι θα εκδικηθεί τους πρώην εταίρους του συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που σχημάτισε νέο συνασπισμό με το κεντρώο PD και απομάκρυνε την Λέγκα από την κυβέρνηση.

Στους μήνες που ακολούθησαν, ο Σαλβίνι ήταν ένας απίστευτα αποτελεσματικός ηγέτης για την αντιπολίτευση της Ιταλίας. Και οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν την επιτυχία του: Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λέγκα είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ιταλία.
Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Σαλβίνι ασχολείται με τους ψηφοφόρους ενώ εξηγεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία: τα ναρκωτικά, το έγκλημα, μια γενική αίσθηση οικονομικής στασιμότητας και κακουχίας. Με την λαϊκή του έκκληση, κατάφερε να κερδίσει περιοχές στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας που κάποτε θεωρούσαν ότι ήταν αριστεροί ψηφοφόροι.

Στο τελευταίο τους «Big Read», οι Financial Times εξετάζουν πώς ο Σαλβίνι και το κόμμα του κέρδισαν τις περιοχές της Ιταλίας που ήταν τα οχυρά του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος εδώ και δεκαετίες.

Φυσικά, το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα μεταμορφώθηκε σε αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και τα περισσότερα Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

Η ιστορία των FT ξεκινά με τον Alan Fabbri, δήμαρχο της πόλης της Ferrara, στην περιοχή Emilia Romagna της βόρειας Ιταλίας. Οι γονείς του ήταν σθεναροί κομμουνιστές και οι παππούδες του ήταν παρτιζάνοι που πολέμησαν εναντίον του Μουσολίνι. Ωστόσο, ενεγράφη ως μέλος της Λέγκας όταν ήταν 19 ετών, και τελικά εκλέχτηκε ως δήμαρχος της Ferrara, παρά την παράδοση της εκλογής αριστερών.

Όμως, υπό την ηγεσία του Salvini κατά τα τελευταία έξι χρόνια, η επαναπροσδιορισμένη "ένωση" (Λέγκα) έχει γίνει ένα εθνικό κόμμα που είναι γνωστό για τη στάση του κατά των μεταναστών. Και σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, κατέχει την πλειοψηφία, ακόμη και σε περιοχές με ιστορία ισχυρής αριστεράς παράδοσης.

Γιατί;

Όπως εξηγούν οι FT, επειδή πολλοί πρώην κομμουνιστές πιστεύουν ότι η Λέγκα είναι τώρα το κόμμα που προστατεύει τους εργαζόμενους. Αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση στις ΗΠΑ, καθώς πολλά συνδικάτα υποστήριζαν τον Πρόεδρο Trump και τη θέση του ως προμαχο των εργαζομένων.

Ο Φάμπρι δήλωσε ότι ο παππούς του είχε πάντα ένα φύλλο μαρξιστικής εφημερίδας στο τραπέζι της κουζίνας του, παρόλο που ήταν αναλφάβητος.

Αλλά για τη νέα γενιά, τα πράγματα αλλάζουν. Κανείς δεν θυμάται τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και τις ηρωικές προσπάθειες των κομμουνιστών που αγωνίζονται με τους φασίστες.

"Πολλοί εδώ πίστευαν ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν ποτέ να ψηφίσουν  ένα δεξιό κόμμα λόγω των οικογενειακών τους παραδόσεων, αλλά αυτό έχει αλλάξει." Πολλοί πρώην κομμουνιστές τώρα ψηφίζουν την ένωση καθώς υπερασπίζουμε τους εργαζόμενους"

Όλα αυτά είναι σημαντικά για έναν κρίσιμο λόγο: αργότερα αυτό το μήνα, οι Ιταλοί στην Emilia Romagna θα κατευθυνθούν στις περιφερειακές εκλογές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αλλάξει η ισορροπία εξουσίας στο ιταλικό κοινοβούλιο με ευνοούμενο τον Salvini.

Παρεμπιπτόντως παρά την αριστερή παράδοση, η περιοχή είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες της Ιταλίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δεξιά υποψήφια, το "πρωτοπαλίκαρο" της Λέγκα Lucia Borgonzoni, δίνει μάχι σώμα με σώμα με τον αριστερό αντίπαλό της.

Μια ενδεχόμενη νίκη της θα "πυροδοτήσει μια κρίση στον κυβερνώντα συνασπισμό, απειλώντας να ισοπαδώσει την ιταλική κυβέρνηση για δεύτερη φορά σε έξι μήνες" λένε αναλυτές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  η 43χρονη Μποργονζόνι, μπορεί να σπάσει το κόκκινο τείχος της Ιταλίας.

«Ας είμαστε σαφείς, θα κερδίσουμε εδώ», είπε την περασμένη εβδομάδα στη Μόντενα  ο Σαλβίνι. "Από τις 27 Ιανουαρίου, ο κόσμος πρόκειται να αλλάξει ... Όλοι εδώ μου λένε ότι ψήφιζαν κομμουνιστές, αλλά τώρα όχι πλέον επειδή δεν είναι πλέον κομμουνιστές, είναι κάτι άλλο τώρα".

"Εάν το PD χάσει στην Εμίλια-Ρομάνια, κατά 100% έχει τη δυνατότητα να μειώσει την εθνική κυβέρνηση και να θέσει τον Σαλβίνι σε πορεία για να γίνει πρωθυπουργός", λέει ο Daniele Albertazzi, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και εμπειρογνώμονας για την ιστορία της Λέγκας. "Είναι πραγματικά πολύ κοντά".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ