Αφρική

H κυβέρνηση Χαφτάρ προσεγγίζει το Ισραήλ - ΥΠΕΞ Βεγγάζης: "Ελπίζουμε σε φιλικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ"

Σε μια κίνηση με τεράστια σημασία προέβη αξιωματούχος του Χαφτάρ, σε σχέση με την παρέμβαση του Ισραήλ στο λιβυκό έδαφος, ενώ η Τουρκία την ίδια στιγμή απομονώνεται συνεχώς από όλους διότι έχει φυσικά την δική της "βρώμικη" ατζέντα στην Α.Μεσόγειο και αλλού.

Ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης της Βεγγάζης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Λιβύη θα μπορούσε να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ εφόσον επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα, δημιουργώντας το έδαφος για προσέγγιση των δύο πλευρών ενόψει τουρκικών προκλήσεων.

"Είμαστε μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και δεσμευόμαστε στις αποφάσεις του καθώς και στις αποφάσεις του ΟΗΕ", εξήγησε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Παρίσι.

"Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα κάθε λαού, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, αλλά υποστηρίζουμε και την περιφερειακή ειρήνη και την αντιτρομοκρατία και καταπολεμούμε την τρομοκρατία στη Λιβύη", σημείωσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης απολαμβάνει τη στήριξη της Ρωσίας, της Γαλλίας, των ΗΑΕ και της Αιγύπτου μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον Χατζ, οι εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες στη χώρα υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Ο ίδιος καταδίκασε έντονα τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, την παρέμβαση των Τούρκων στη χώρα του και την υπογραφή συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία αποκάλεσε παράνομη.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης καταδικάζει τα παραπάνω, ειδικά ότι υπογράφει η κυβέρνηση της Τρίπολης, διότι "αυτό που ενδιαφέρει είναι μόνο η τρομοκρατία, τα όπλα και το πετρέλαιο. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εκπαίδευση, τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της ζωής του πληθυσμού", υπογράμμισε ο ίδιος.

Η συμμετοχή του Κατάρ στη Διεθνή Διάσκεψη του Λιβυκού προβλήματος στη Γερμανία στα μέσα Δεκεμβρίου, απαιτεί και την συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν οποιαδήποτε λύση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή και θεωρούν ότι εκεί κινούνται χωρίς την ανάγκη εξουσιοδότησης από κάποιον οργανισμό.

Αντιπροσωπεία Αμερικανών διπλωματών ζήτησε πρόσφατα από τον Χαφτάρ να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις (πράγμα που δεν έκανε και ούτε πρόκειται να κάνει), διότι με αυτές επιτρέπει την στρατιωτική διείσδυση της Ρωσίας στη Λιβύη.

Ο υπουργός εξωτερικών του Χαφτάρ ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ κινούνται εντελώς λάθος, καθώς η Λιβύη έχει γίνει μια τεράστια αρένα για την διευθέτηση των λογαριασμών μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

Αυτό ακριβώς φοβούνται πολλοί διότι ο Ερντογάν μετά την υπογραφή ενός “κούφιου” χαρτιού  με έναν “Δήμαρχο” της Τρίπολης της Λιβύης, αναμένεται να δώσει εντολή στον τουρκικό στόλο να κινηθεί προκλητικά στην Α.Μεσόγειο, υπερασπιζόμενος κάτι που δεν του ανήκει φυσικά, με καμία συνθήκη ή συμφωνία του διεθνούς δικαίου.

Προβλέπουμε ότι η Λιβύη θα μετατραπεί πολύ γρήγορα σε κάτι πολύ-πολύ χειρότερο και από την αιματοβαμμένη Συρία, με μια κυοφορούμενη σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων ανάμεσα σε πολλές χώρες διαφορετικού μεγέθους, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ