Πολιτική

Novartis: Έλεγε ψέματα ο Τσίπρας για το FBI - Τι αποκαλύπτει το έγγραφο-«φωτιά» από Αγγελή

Το σενάριο των παρασκηνιακών μεθοδεύσεων του “μηχανισμού Ρασπούτιν” που έστησε την σκευωρία Novartis με επιλεκτική χρήση εγγράφων και απόκρυψη άλλων ενισχύουν οι νέες αποκαλύψεις του κ. Ιωάννη Αγγελή.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής έγγραφο του FBI το οποίο αποκαλύπτει πως τουλάχιστον απο το καλοκαίρι του 2017 η κυρία Ελένη Τουλουπάκη γνώριζε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι και απο την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκύπτουν στοιχεία για την προβληματική λειτουργία της εισαγγελίας Διαφθοράς, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών αποφάσισε με σημαντική πλειοψηφία να παραμείνει η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis στα χέρια της κυρίας Τουλουπάκη.

Σε κάθε περίπτωση το έγγραφο του FBI που κατέθεσε ο κ. Αγγελής με διαβάθμιση “άμεση προτεραιότητα” εστάλη την 1η Αυγούστου 2017 απο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε αυτό το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ απαντά σε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα που του θέτει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με στοιχεία που διαθέτουν για χρηματισμούς Ελλήνων ιατρών - αξιωματούχων και πολιτικών.

Από την πλευρά του το FBI απαντά ότι έχει στοιχεία μόνο για χρηματισμούς ιατρών και φθάνοντας στο τελευταίο ερώτημα που αφορά πολιτικά πρόσωπα ξεκαθαρίζει ότι «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

 

PHOTO-2019-12-12-10-44-46-_2_

 

Η αποκάλυψη του εγγράφου προκαλεί αμείλικτα ερωτηματικά για τις μεθοδεύσεις της κυρίας Τουλουπάκη και ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι με άνωθεν εντολή έστησε την σκευωρία κατά των 10 πολιτικών προσώπων.

Αυτό γιατί το επίμαχο έγγραφο δεν συμπεριλήφθηκε στην δικογραφία που εστάλη στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 κατά πρώην πρωθυπουργών και υπουργών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην διάθεση της κυρίας Τουλουπάκη.

Υπο αυτά τα δεδομένα μέλη της προανακριτικής επιτροπής υποστηρίζουν ότι η εισαγγελέας καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα όπως: Γιατί δεν συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο έγγραφο στην δικογραφία; Πόσες ακόμα εκθέσεις του FBI έχει στο συρτάρι της; Γιατί δεν συμπεριέλαβε στην δικογραφία τα ερωτήματα που η ίδια έθεσε στις αμερικανικές αρχές αλλά μόνο κάποιες απο τις απαντήσεις; Είναι νόμιμη – σύμφωνα με την διαβάθμιση που φέρουν – η χρήση των επίμαχων εγγράφων στην δικογραφία ή λόγω της χρήσης τους υπάρχει ενδεχόμενο ακύρωσης της διαδικασίας; Γιατί παράγοντες του FBI επέμεναν – τουλάχιστον εως τον Νοέμβριο του 2018 – ότι δεν έχουν στοιχεία εμπλοκής πολιτικών; Γιατί μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης απέκρυψαν ότι τους είχαν λάβει σχετική ενημέρωση απο την αμερικανική πρεσβεία; Αν όντως υπήρχαν στοιχεία απο το FBI γιατί οι υποθέσεις 7 πολιτικών μπήκαν στο αρχείο;

Σε κάθε περίπτωση η καταγραφή των βασικών σημείων της υπόθεσης έχει ως εξής:

Στις 1.8.2017 το FBI απαντά στην εισαγγελία Διαφθοράς ότι δεν έχει στοιχεία για εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Στις 6.2.2018, έξι μήνες μετά η εισαγγελία Διαφθοράς διαβιβάζει στη Βουλή δικογραφία κατά των 10 πολιτικών προσώπων, τα οποία εμπλέκει στην επίμαχη υπόθεση.

Προκειμένου δε να δοθεί ένας ισχυρός θεσμικός μανδύας καθώς οι καταγγελίες των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων κρίθηκαν αστήριχτες και γενικόλογες η εισαγγελία προχωρά σε επιλεκτική χρήση των αμερικανικών εγγράφων. Τελικά, στον φάκελο που οδηγήθηκε στη Βουλή προστέθηκε άλλη έκθεση του FBI με ημερομηνία 23.1.2018 που αναγράφει ονόματα 7 πολιτικών, χωρίς ωστόσο να τα συνδέει με την υπόθεση. Οπως διαπιστώνεται σήμερα η αναγραφή των επτά ονομάτων αποτελεί πιθανότατα ερώτημα της κυρίας Τουλουπάκη και όχι αναφορά των αμερικανικών αρχών.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε ο κ. Αγγελής, ακόμα και τον Νοέμβριο του 2018 οι Αμερικανοί επέμεναν ότι δεν έχουν στοιχεία εμπλοκής ελλήνων πολιτικών. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι στις 28 Νοεμβρίου 2018 συναντήθηκε με τον νομικό εκπρόσωπο του FBI στην Αθήνα και, όταν τον ρώτησε για στοιχεία εμπλοκής πολιτικών του, απάντησε: «Για αυτό το θέμα δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Γνωρίζω σε γενικές γραμμές ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ότι για το θέμα έχει ενημερώσει ο Αμερικανός Πρέσβης τον Υπουργό Δικαιοσύνης… μία φορά πήγε στον Κοντονή, μία άλλη φορά πήγε στον άλλον κ. Καλογήρου».

ΣΥΡΙΖΑ: Aντιπερισπασμός

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Αγγελής.

Κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαψεύδουν την ύπαρξη του εγγράφου ούτε το περιεχόμενό του, υποστηρίζουν όμως ότι έξι μήνες μετά, στις 23 Ιανουαρίου 2018 το  FBI κατάφερε να βρει στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών.

«Μετά τις χτεσινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθετε χρήματα σε λογαριασμό του γιου του στην Αμερική μέσω τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, στοιχεία που όπως ο ίδιος ο κ. Αγγελής αποκάλυψε, του τα έδωσε το FBI στη συνάντηση που είχαν με τους εισαγγελείς διαφθοράς στην Βιέννη Δεκέμβριο του 2018, αλλά και μετά την σημερινή δήλωση του κ. Αγγελή ότι δύο φόνοι πιθανότατα σχετίζονται με τη δήθεν σκευωρία Novartis, αναμέναμε τον αντιπερισπασμό.

Έτσι σήμερα παρουσιάστηκε ένα έγγραφο του Αυγούστου του 2017 το οποίο η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έκαναν σημαία ισχυριζόμενοι ότι καταρρέει η δήθεν σκευωρία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

Για κακή τους τύχη όμως η έρευνα συνεχίστηκε και μετά τον Αύγουστο του 2017 και όπως ενημερωθήκαμε από επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγο στην προανακριτική επιβεβαιώνεται η εμπλοκή πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis, έγγραφο το οποίο πριν λίγο ο κ. Αγγελής δεν αμφισβήτησε και μάλιστα συμπλήρωσε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο”

Το έγγραφο που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ που τελικά επέλεξε να βάλει η κυρία Τουλουπάκη στην δικογραφία που διαβίβασε στην Βουλή κατά των 10 πολιτικών προσώπων.

Οπως, υπενθυμίζουν και τα στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, υπογραμμίζοντας μάλιστα με έντονο κόκκινο χρώμα τα επίμαχα αποσπάσματα το FBI επισήμανε σε εκείνη την έκθεση πως “με βάση τις πληροφορίες που έχουν αντληθεί κατά την έρευνα εως τώρα, εμφανίζεται η Sandoz να έχει συμμετάσχει σε τέσσερα σχέδια δωροδοκίας με τα οποία χρηματίστηκαν ιατροί”!

Αναφορικά δε με τον λογαριασμό του κ. Αβραμόπουλου, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι κατά την συνάντηση της Βιέννης με στελέχη των αμερικανικών αρχών, η κυρία Τουλουπάκη ζήτησε πληροφορίες για τον επίμαχο λογαριασμό. Οι Αμερικάνοι της εξήγησαν ότι πρόκειται για λογαριασμό του υιού Αβραμόπουλου ο οποίος σπούδαζε στην Βοστόνη και δεχόταν χρήματα απο λογαριασμό του πατέρα του . Το σύνολο των χρημάτων ήταν 30 χιλ ευρώ.

Απο την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: “Επειδή η σκόπιμη διαστρέβλωση και παραποίηση των αληθινών γεγονότων που συνδέονται με τον φοιτητικό λογαριασμό του γιου μου, τυγχάνει εκμετάλλευσης ως μέρος μιας άθλιας σκευωρίας, που ήδη κατέρρευσε, ως εκ του περισσού και διευκρινιστικά ενημερώνω ότι:

1. Δεν διαθέτω προσωπικό λογαριασμό στην Ελβετία παρά μόνον τον λογαριασμό μου στο Βέλγιο, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια μου κατέβαλλαν τους μισθούς μου και κάλυπτα έξοδα διαβίωσης και υποστήριξης της οικογένειάς μου.
2. Το σύνολο των λογαριασμών μου και καταθέσεων έχουν δηλωθεί και έχουν ελεγχθεί. Και τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, όπως ενόρκως κατέθεσε ο Εισαγγελέας Αγγελής στην Βουλή.
3. Όλα δείχνουν ότι αποτελεί και αυτή η φημολογία μέρος μιας απελπισμένης προσπάθειας μπροστά στην καθημερινά αποκαλυπτόμενη σκευωρία και την κατάρρευση της, η οποία απέτυχε στον ανίερο σκοπό της να συκοφαντήσει και να σπιλώσει κόμματα και πολιτικούς.
Όποιοι τυχόν επιμένουν να επαναλαμβάνουν συκοφαντίες εναντίον μου, διαπράττουν απλά αθλιότητες ανάξιες περαιτέρω απάντησης”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ