Κύπρος

Kάνει πίσω η ENI από την Κυπριακή ΑΟΖ; - Ιταλός Υπουργός: «Ας ξεχάσουμε τις γεωτρήσεις» - Σαλβίνι: «Άθεοι μην τολμήσετε»


Προβληματισμό, για το μέλλον των ενεργειακών δραστηριοτήτων της ΕΝΙ παγκοσμίως αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας της Ιταλίας, Lorenzo Fioramonti, με αφορμή τη διάσκεψη (2019) του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

«Η ENI –δήλωσε ο Φιοραμόντ στη συνέντευξή του– θα παραμείνει μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα […]. Η Eni θα παραμείνει εξαιρετικά σημαντική, εφόσον δεν υπάρχουν πλέον εξορύξεις και αν επενδύσει ριζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο υδρογόνο, καθώς και στα νέα μέτρα απαλλαγής από εκπομπές του άνθρακα».

Θα υπάρχει τελικά αρνητικό αποτέλεσμα με την ENI; Ελπίζουμε πως όχι, αλλά οι... πράσινες ανησυχίες των στελεχών από τα Πέντε Αστέρια προκαλούν προβληματισμό. Βέβαια οι Ιταλοί έστειλαν πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Μην ξεχνάμε πως ήθελαν να μπλοκάρουν και τον East Med τα στελέχη των Πέντε Αστεριών, αλλά στο τέλος ευτυχώς έκαναν πίσω.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ιταλική εφημερίδα Formiche επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας, Gianluca Benamati, στον οποίο έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η πρόταση του υπουργού για την υιοθέτηση ενός μορατόριουμ για όλες τις νέες έρευνες για τα ορυκτά καύσιμα, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις τρέχουσες δραστηριότητες της ιταλικής εταιρείας που ενεργεί και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Benamati απάντησε:

«Εάν η Ιταλία έκανε ένα μορατόριουμ, θα το έκανε προφανώς για το εσωτερικό. Όλοι συμφωνούμε ότι η Eni έχει σημαντική παρουσία στον κόσμο. Επιπλέον, όλες οι προσπάθειες του κόσμου κινούνται προς μια ορισμένη κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει να παραιτηθούμε από τον παγκόσμιο ρόλο μας, επειδή στην περίπτωση αυτή θα υπήρχαν άλλοι που θα μπορούσαν να μας αντικαταστήσουν. Είναι ένα πράγμα να μιλάμε για γεωπολιτική και άλλο να την απλοποιούμε με τρόπο που δεν συμμερίζομαι.»

«Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες. Τρελά πράγματα. Αυτός είναι ο Υπουργός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που ήθελε να αφαιρέσει τους Σταυρούς και να φορολογήσει τα σνακς», έγραψε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι στο Facebook που κοινοποίησε συνέντευξη του Υπουργού με τίτλο «Η ΕΝΙ εγκαταλείπει το πετρέλαιο και ξεχνά τις γεωτρήσεις».

Πάντως ο Μ. Σαλβίνι προελαύνει δημοσκοπικά στην Ιταλία και θα ήταν καλό να γίνουν το συντομότερο δυνατό εκλογές στη χώρα.

https://www.facebook.com/salviniofficial/posts/10157191867588155&width=500

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ