Κόσμος

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Το ΝΑΤΟ δεν αντέχει να χάσει τη Τουρκία

Στο «όνειρο» της Τουρκία για εξοπλιστική αυτάρκεια αναφέρεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει: «Μέχρι το 2023 η Τουρκία θέλει να ανήκει στις κορυφαίες κατασκευάστριες χώρες όπλων. Η τουρκική δημοκρατία κλείνει τα εκατό της χρόνια. Έχει σημειώσει ήδη τις πρώτες επιτυχίες της. Η χώρα κατασκευάζει από το 2014 ένα μαχητικό ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων. Η κατασκευή ενός δικού της μαχητικού ελικοπτέρου θα ξεκινήσει το 2021. Και όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η Τουρκία ανήκει στις οχτώ κορυφαίες χώρες».

Σε άλλο σημείο το άρθρο σημειώνει τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ «το οποίο δεν αντέχει να την χάσει. Είναι απαραίτητη στη Μαύρη Θάλασσα, στης γειτονία με τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Σημαντική είναι όμως η Τουρκία από τότε που η Δύση ‘έχασε’ το Ιράν το 1979. Εάν η Δύση έχανε τώρα την Τουρκία θα μπορούσε να στηριχθεί μόνο στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

H αποσύνδεσή της όμως από το ΝΑΤΟ θα επιτυγχάνεται ολοένα και περισσότερο όσο πιο ανεξάρτητες γίνονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από ξένες προμηθεύτριες χώρες… Στόχος της χώρας είναι να ανήκει στην πρώτη δεκάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως. Και αυτό θα διευκολυνθεί διότι η Τουρκία δεν πρέπει να δικαιολογεί επενδύσεις σε εξοπλισμούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες».

ΠΗΓΗ: DW

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ