Κόσμος

5 φορές που πολιτικοί την πάτησαν με τα μικρόφωνα - Όταν ο Σαρκοζί με τον Ομπάμα κουτσομπόλευαν τον Νετανιάχου (βίντεο)

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που θα έπρεπε να διδάσκονται οι πολιτικοί ανά την υφήλιο είναι ότι θα πρέπει πάντα να προσέχουν τα λόγια τους και να θεωρούν ότι κάποιο μικρόφωνο κοντά τους είναι ανοικτό.

Αλλά ο χρυσός αυτός κανόνας, που θα απέτρεπε πολλά... ευτράπελα, δεν γίνεται πάντα σεβαστός, όπως φάνηκε και στην περίπτωση των Τζάστιν Τριντό, Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον και Μαρκ Ρούτε, που πιάστηκαν στα πράσα στο βίντεο που έκανε άνω κάτω τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, να κουτσομπολεύουν, όπως φάνηκε, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν ήταν βέβαια, οι πρώτοι, που έπεσαν θύματα ανοικτών μικροφώνων και θα εύχονταν να είχαν κρατήσει τα χείλη τους σφραγισμένα ή να μπορούσαν να γυρίσουν πίσω το ρολόι του χρόνου για να μαζέψουν τα… ασυμμάζευτα.

Ρόναλντ Ρήγκαν: «Εκτός νόμου η ΕΣΣΔ – Σε πέντε λεπτά αρχίζουν οι βομβαρδισμοί»

Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου το 1984 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν προκάλεσε άθελά του μια άνευ προηγουμένου διπλωματική ένταση με την ΕΣΣΔ, όταν στις πρόβες με τους ηχολήπτες που θα κατέγραφαν ένα από τα εβδομαδιαία ραδιοφωνικά μηνύματά του σκέφθηκε να κάνει ένα αστείο: «Αμερικανοί συμπατριώτες μου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα ότι υπέγραψα διάταγμα που θα θέσει εσαεί εκτός νόμου τη Ρωσία. Σε πέντε λεπτά ξεκινούμε τους βομβαρδισμούς»… Το αστείο αυτό δεν μεταδόθηκε φυσικά ζωντανά, αλλά αργότερα διέρρευσε με αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμοί οι σοβιετικές στρατιωτικές δυνάμεις και να ακολουθήσει μια έντονη καταδίκη από την ΕΣΣΔ.

https://youtu.be/bBow1ToJBFE

Ζακ Σιράκ: «Η βρετανική κουζίνα χειρότερη στον κόσμο μετά τη φινλανδική»

Θύμα ανοικτού μικροφώνου έπεσε και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ το 2005, όταν σε μια συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, έκανε το ακόλουθο σχόλιο για τη Βρετανία, όπως είχε γράψει τότε η Liberation: «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς ανθρώπους που μαγειρεύουν τόσο χάλια. Μετά τη Φινλανδία είναι η χώρα με τη χειρότερη κουζίνα. Η μόνη συνεισφορά των Βρετανών στην ευρωπαϊκή γεωργία είναι η νόσος των τρελών αγελάδων».


Ζακ Σιράκ (στο κέντρο), Γκέρχαρντ Σρέντερ (αριστερά) και Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ στις 3 Ιουλίου του 2005

Tο ειρωνικό σχόλιο του Σιράκ – σε μια περίοδο ψύχρανσης των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο για τις αγροτικές επιδοτήσεις και την άρνηση της Γαλλίας να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ - δεν μεταδόθηκε ποτέ, αλλά ούτε διαψεύστηκε από τους εκπροσώπους Τύπου του.

Τζορτζ Μπους ο νεότερος: «Τα λέω στα ίσα»

Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για τις προεδρικές του 2000 στις ΗΠΑ τα μικρόφωνα συνέλαβαν τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο να σχολιάζει με τον Ντικ Τσέινι τον δημοσιογράφο των Νew York Times, Άνταμ Κλάιμερ, τον οποίο εντόπισε ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την ομιλία του. Ο Μπους έγειρε προς το μέρος του Τσέινι και ψιθύρισε: «Είναι μ@λ..@ς πρώτης τάξεως» με τον Τσέινι να συμφωνεί.

https://youtu.be/Rt86dc6EIoY

Όταν διέρρευσε το βίντεο ο Μπους προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις: «Είπα ό,τι είπα γιατί είμαι ντόμπρος, μιλάω στα ίσα».

Πρίγκιπας Κάρολος: «Τους μισώ αυτούς τους ανθρώπους»

Το 2005, προτού ο πρίγκιπας Κάρολος παντρευτεί την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, είχε πάει για σκι με τους γιους του στο ελβετικό θέρετρο Κλόστερς.


O πρίγκιπας Κάρολος με τους γιους του στο Κλόστερς της Ελβετίας το 2005

Στήθηκε μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους που τον πολιορκούσαν και τα μικρόφωνα τον έπιασαν να λέει στον Γουίλιαμ και τον Χάρι : «Το μισώ αυτό… Τους μισώ αυτούς τους ανθρώπους». Κι ενώ ο δημοσιογράφος του BBC Νίκολας Γουίτσελ του έπαιρνε συνέντευξη, σιγοψιθύρισε: «Τον μισώ αυτόν τον άνθρωπο, είναι τόσο απαίσιος, πραγματικά είναι». Μετά τον ντόρο που ακολούθησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Καρόλου ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του πρίγκιπα λέγοντας ότι μετανόησε για όσα είπε κι ότι δεν υπήρχε τίποτε προσωπικό σ’ αυτά…

Νικολά Σαρκοζί: «Δεν τον αντέχω άλλο»

Στη διάρκεια της συνόδου της G-20 το 2011 στη Γαλλία τα μικρόφωνα έπιασαν τον οικοδεσπότη Νικολά Σαρκοζί να «στολίζει» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου σε μια συνομιλία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

-«Δεν τον αντέχω άλλο, είναι ψεύτης», είπε ο Σαρκοζί.

-«Εσύ μπορεί να τον βαρέθηκες, αλλά τι να πω κι εγώ που πρέπει να ασχολούμαι μαζί του καθημερινά;», απάντησε ο Ομπάμα.

https://youtu.be/hHgdgXdbrwU

Η συνομιλία έφερε στο φως τις τριβές που υπήρχαν τότε ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί στην Ουάσιγκτον πήραν το πράγμα στα ελαφρά, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Ομπάμα ότι «πρόδωσε» έναν στενό φίλο της χώρας…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...