Κόσμος

Χριστούγεννα για την βασιλική οικογένεια: Δυνατά ποτά και ανόητα δώρα

Σίγουρα θα φαντάζεστε πως η βασιλική οικογένεια θα περνά τα Χριστούγεννα με κάθε επισημότητα, φορώντας όλοι τους τα καλά τους, σε ένα κρύο δωμάτιο κοιτάζοντας τα ρολόγια για να πάνε για ύπνο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ κάθε χρόνο περνά τις ημέρες των Χριστουγέννων στο κτήμα της στο Σάντριγκχαμ, έχοντας στο πλευρό της πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η παράδοση αυτή κρατά πολλά χρόνια και αποτελεί μία ευκαιρία για να βρεθούν όλοι μαζί και να διασκεδάσουν. Διότι, αντιθέτως από ότι φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας περνά καλά τα Χριστούγεννα, με τον πρίγκιπα Φίλιππο να φτιάχνει «πολύ δυνατά» κοκτέιλς και να παίζουν όλοι μαζί επιτραπέζια παιχνίδια όπως αποκαλύπτει ντοκιμαντέρ.


Το Σάντριγχαμ

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ «Σάντριγχαμ: Η βασίλισσα τα Χριστούγεννα», που προβλήθηκε από το Channel 5, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας καταφθάνουν στο κτήμα Νόρφολκ την παραμονή των Χριστουγέννων, με τον πρίγκιπα Φίλιππο να ξεκινά τις εορταστικές εκδηλώσεις με μία δεξίωση που παραθέτει με πολλά ποτά στις 7:30 μ.μ..

Παραμονή Χριστουγέννων

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα της βασιλικής οικογένειας, Ίνγκριντ Σιούαρντ, τα ποτά που σερβίρει ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι «πολύ δυνατά». Όπως είπε: «Νομίζω πως η βασίλισσα Ελισάβετ απολαμβάνει ένα μαρτίνι ενώ οι άλλοι προτιμούν την σαμπάνια. «Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν είναι μεγάλος πότης, πάντα συνήθιζε να πίνει λίγο. Και οι άλλοι δεν πίνουν πολύ, αλλά τα ποτά είναι πολύ δυνατά. Οι επισκέπτες θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορεί να τους ‘στείλουν’ αυτά τα ποτά».


Ο πρίγκιπας Φίλιππος σερβίρει πολύ δυνατά ποτά στους καλεσμένους του την Παραμονή των Χριστουγέννων

Κι αφού πιούνε πρώτα, η βασιλική οικογένεια απολαμβάνει ένα γεύμα 6 πιάτων υπό το φως των κεριών, με το μενού να παρουσιάζεται στα γαλλικά. Η Ίνγκριντ πρόσθεσε: «Φυσικά, κανείς δεν πηγαίνει για ύπνο πριν από την βασίλισσα Ελισάβετ, και όταν ζούσε η πριγκίπισσα Μαργαρίτα κανείς δεν κοιμόταν ούτε πριν από αυτήν. Αυτό σήμαινε στις δύο ή στις 3 το πρωί. Τραγουδούσαν, ενώ αν κάποιος ήξερε να παίζει πιάνο, όπως η πριγκίπισσα Μαργαρίτα , το πάρτι γινόταν ακόμη καλύτερο».

Η βασιλική οικογένεια συνηθίζει επίσης να ανταλλάσει δώρα την Παραμονή των Χριστουγέννων, μια παράδοση που ξεκίνησε ο σύζυγος της βασίλισσας Βικτόριας, πρίγκιπας Αλβέρτος. Αλλά αντί για τα πανάκριβα δώρα που μπορεί να φαντάζεται κανείς, η βασιλική οικογένεια ανταγωνίζεται για το ποιος θα αγοράσει το πιο ανόητο δώρο. Όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ, συγκεντρώνονται όλοι τους στις 6 το απόγευμα στο σαλόνι του Σάντριγχαμ, όπου περνούν το απόγευμα δίνοντας ο καθένας το δώρο του – όσο πιο αστείο τόσο το καλύτερο.


Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας περνούν τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων στο Σάντριγχαμ

Μάλιστα, κάποια στιγμή, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε λάβει ως δώρο ένα «Big Mouth Billie Bass» - ένα από αυτά τα γελοία ψάρια που κρέμονται στους τοίχους, καθώς και μια ποδιά ως δώρα από την οικογένειά της. Κάποια χρονιά, ο πρίγκιπας Χάρι – που παρεμπιπτόντως φέτος δεν θα παραστεί - έκανε δώρο στον αδερφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, μια χτένα, θέλοντας να τον κοροϊδέψει για την απώλεια μαλλιών, ενώ η Κέιτ Μίντλετον είχε κάνει δώρο στον κουνιάδο της, ένα κιτ «Μεγάλωσε την δική σου σύντροφο» προτού γνωρίσει την Μέγκαν Μαρκλ.


Η βασίλισσα Ελισάβετ φτάνει πάντα με το τρένο στο Νόρφολκ και από εκεί οδηγεί μέχρι το Σάντριγχαμ

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει επίσης πως κατά την πρώτη της επίσκεψη του Σάντριγχαμ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν ήξερε αυτό το έθιμο ανταλλαγής ανόητων δώρων, με αποτέλεσμα να πάρει δώρο στην πριγκίπισσα Άννα ένα κασμιρένιο πουλόβερ, για να λάβει πίσω μια θήκη για ρολό χαρτί υγείας. Έμαθε όμως το μάθημά της, και την επόμενη χρονιά πήρε δώρο ένα πατάκι μπάνιο με λεοπάρ print για την Σάρα Φέργκιουσον.

Ανήμερα των Χριστουγέννων

Ανήμερα των Χριστουγέννων η βασιλική οικογένεια πρέπει να ξυπνήσει νωρίς για να παρακολουθήσει το εκκλησίασμα, με πλήθος κόσμου και καμερών να περιμένουν έξω από την εκκλησία. Αλλά πριν από αυτό, προηγείται ένα οικογενειακό πρωινό, όπου δεν υπάρχουν υπηρέτες και όλοι σερβίρονται μόνοι τους. Επίσης, όλοι οι καλεσμένοι – ακόμη και τα σκυλιά της βασίλισσας Ελισάβετ, λαμβάνουν μία κάλτσα που περιέχει δώρα και φρούτα από την ίδια την βασίλισσα.


Ανήμερα των Χριστουγέννων, η βασιλική οικογένεια παρακολουθεί την θεία λειτουργία

Ο βασιλικός συγγραφέας Ρίτσαρντ Κέι πρόσθεσε: «Όλοι πιστεύουμε ότι είναι τρομερά επίσημο, αλλά πραγματικά περνούν υπέροχες, χαλαρές στιγμές στο Σάντριγχαμ, όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι» και πρόσθεσε πως η οικογένεια παίζει πολλά επιτραπέζια παιχνίδια. «Η βασίλισσα κάνει πολύ καλές μιμήσεις – πριν από μερικά χρόνια είχε μιμηθεί εντυπωσιακά την Μάργκαρετ Θάτσερ» αποκαλύπτει ο Ρίτσαρντ Κέι. «Ο πρίγκιπας Άντριου είχε πει κάποτε πως δεν παίζουν Μονόπολη γιατί γίνεται χαμός, επειδή όλοι τους είναι πολύ ανταγωνιστικοί».

Μετά την εκκλησία, η βασιλική οικογένεια επιστρέφει στο σπίτι και απολαμβάνουν ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο γεύμα με πολλές γαρνιτούρες, συμπεριλαμβανομένων πουρέ πατάτας με κρέμα γάλακτος και βούτυρο, σοταρισμένα λαχανικά με παρμεζάνα, καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών σερβιρισμένα με κρεμμύδι και ψιλοκομμένο μπέικον. Στην συνέχεια, όλη η οικογένεια παρακολουθεί μαζί το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ.


Μετά το δείπνο των Χριστουγέννων, η οικογένεια συγκεντρώνεται για να δει το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ

Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας φεύγουν την επομένη των Χριστουγέννων προκειμένου να δουν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους, αφού πρώτα έχουν πάρει μέρος στο ετήσιο κυνήγι. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος μένουν στο κτήμα τους μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, για να σηματοδοτήσουν την επέτειο του θανάτου του πατέρα της, Γεώργιου 6ου, που πέθανε στο κτήμα το 1952.

Πριν από τα Χριστούγεννα

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα σχετικά με την έλευσή τους στο Σάντριγχαμ, με τα κατώτερα μέλη να είναι οι πρώτοι φιλοξενούμενοι που θα φθάσουν, ακολουθούμενα από τα υψηλότερα μέλη της οικογένειας, με τον πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα να φτάνουν τελευταίοι. Πιο πριν όμως, ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι αυτός που αποφασίζει την διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ είναι αυτή που εγκρίνει τις βασιλικές διακοσμήσεις σε όλες τις επίσημες κατοικίες, ο πρίγκιπας Φίλιππος τοποθετεί πάντα το χρυσό αστέρι στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Όπως αποκάλυψε ο βασιλικός σχολιαστής Ντίκι Άρμπιτερ: «Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι στολισμένο με τον ίδιο τρόπο, όπως αυτά που στολίζουν οι άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν στολίδια, γιρλάντες και πολύχρωμα φωτάκια».


Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο στο Σάντριγχαμ

Η ειδικός σε θέματα της βασιλικής οικογένειας Κλαούντια Τζόσεφ, πρόσθεσε: «Ο πρίγκιπας Φίλιππος πάντα βάζει το χρυσό αστέρι στην κορυφή του δέντρου και πιθανότατα θα το κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Του αρέσει να είναι στο κέντρο της προσοχής και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν άλλο να πάρει τον έλεγχο».

Η βασίλισσα Ελισάβετ φροντίζει επίσης το προσωπικό της, αγοράζοντας δώρα και υπογράφοντας μάλιστα κάθε χριστουγεννιάτικη κάρτα. Ο βασιλικός σχολιαστής πρόσθεσε: «Η βασίλισσα υπογράφει κάθε χριστουγεννιάτικη κάρτα που στέλνει, όπως και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Δεν είναι αντιγραφή, ούτε σε μορφή σφραγίδας. Υπογράφει κάθε κάρτα μόνη της – και μιλάμε για εκατοντάδες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ