Εκκλησία

Υπό την προστασία της UNESCO η βυζαντινή μουσική

Η UNESCO περιέλαβε βυζαντινά άσματα στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι αυτή η μορφή τέχνης, η οποία υφίσταται γύρω στα δύο χιλιάδες χρόνια, αξίζει μια σφαιρική προστασία.

Το βυζαντινό πνευματικό άσμα που ξεκίνησε την αυγή της χριστιανικής εποχής είναι τόσο πολιτιστική παράδοση όσο και τέλειο μουσικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει μουσικές παραδόσεις που αναπτύχθηκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, σύμφωνα με τη δήλωση της UNESCO. Ένα αναπόσπαστο μέρος των ψαλμών είναι λειτουργικά κείμενα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως αποτέλεσμα των οποίων δεν μπορούν να διαχωριστούν από την πνευματική παράδοση της χριστιανικής ανατολής.

Πέρασε προφορικά από γενιά σε γενιά. Το βυζαντινό άσμα διατήρησε τα χαρακτηριστικά του κατά τη διάρκεια των αιώνων: πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για αποκλειστικά φωνητικές επιδόσεις, ουσιαστικά ενιαίες. Οι ψαλμοί ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα όσμωσης.

Αρχικά, οι ψαλμοί προορίζονταν για την ανδρική χορωδία, η οποία όμως δεν αποκλείει την πρακτική της απόδοσης των γυναικών - τόσο σε μοναστήρια όσο και σε ενορίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ