Κόσμος

Τσαβούσογλου: Το ΝΑΤΟ δεν έθεσε ένσταση για την αγορά των S-400

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ δεν επέκρινε την Τουρκία για την αγορά των S-400.

Το ΝΑΤΟ δεν έθεσε ένσταση για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ επέκριναν την κίνηση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το Σάββατο.

«Οι ΗΠΑ μας επέκριναν, ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν είπε τίποτα. Αντιθέτως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, (Γενς Στόλτενμπεργκ) δήλωσε επανειλημμένα ότι όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να αγοράσουν τα όπλα και τα αμυντικά που θέλουν», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έγινε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ιταλία όπου παρακολούθησε το 5ο Μεσογειακό Φόρουμ MED 2019 και μίλησε στην εφημερίδα Corriere della Sera για σειρά θεμάτων, όπως τις εξελίξεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όποια μέτρα είναι απαραίτητα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός.
Μόλις την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι είχε δηλώσει ότι η Τουρκία σκοπεύει να ξεπεράσει με διπλωματικά μέσα τις διαφωνίες με τις ΗΠΑ για τους S-400 και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα προμηθεύτηκε αυτά τα όπλα για της ασφάλειά της.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει μέσα στην εβδομάδα ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών τους αναφορικά με τους S-400.

Τα συστήματα S-400 ξεκίνησαν να παραδίδονται από τη Ρωσία από τα μέσα Ιουλίου και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί στην αγορά του S-400 από την Άγκυρα, λέγοντας ότι το σύστημα είναι ασυμβίβαστο με τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...