Υγεία

Το τεστ ΠΑΠ έδειξε πως έχω μολυνθεί από τον HPV, πώς το αντιμετωπίζω;

Συνήθως οι πρώτες σκέψεις που περνούν από το μυαλό μια γυναίκας στο πρώτο άκουσμα των αποτελεσμάτων του τεστ ΠΑΠ που δείχνει την παρουσία του ιού HPV, είναι αρνητικές. Η πραγματικότητα ωστόσο συνήθως είναι πολύ διαφορετική από την αρνητικότητα των σκέψεών σας.

Αν το τεστ ΠΑΠ στο οποίο υποβληθήκατε έδειξε την ύπαρξη μόλυνσης από τον HPV και θέλετε να ενημερώσετε σωστά τον σύντροφό σας καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πρώτα εσείς σωστά ώστε να κατανοήσετε τι συμβαίνει χωρίς να βιαστείτε να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα για εσάς ή για τον σύντροφό σας.

Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβετε υπόψιν σας τα εξής:

Oι περισσότερες αλλοιώσεις που προκαλεί ο ιός είναι γενικά καλοήθεις και υποχωρούν αυτόματα σε διάστημα 12-36 μηνών.

Όπως αναφέρεται στο plus.queen.gr, οι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους διάφορους τύπους του ιού HPV είναι συνήθως υποκλινικές, δηλαδή δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή.

Άρα είναι φυσικό η μετάδοση του ιού να έγινε στον ή στη σεξουαλική τους σύντροφο σε κάποια χρονική στιγμή που υπήρχαν φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.

Οι υποκλινικές αλλοιώσεις παραμένουν επί μήνες ή και επί έτη στο δέρμα και στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής περιοχής. Υποχωρούν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατορθώσει να καταστείλει τον ιό. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστούν εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενίσει σε κάποια φάση της ζωής σας γεγονός που μπορεί να συμβεί λόγω αυξημένου στρες, λήψης ορισμένων φαρμάκων ή άλλων καταστάσεων.

Με βάση τα παραπάνω, η πλειοψηφία των ανθρώπων, που φέρουν τον ιό HPV δεν το γνωρίζουν κι αν το γνωρίζουν δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε έγινε η μόλυνση.

Τι μπορεί να σημαίνει η ύπαρξη του HPV για τη σχέση σας

Αν διαγνωστεί η μόλυνση σε έναν από τους δύο συνήθως ο άλλος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρίτου προσώπου. Όμως η ανεύρεση της μόλυνσης από HPV σε κάποιον σημαίνει ότι απλώς μολύνθηκε σε κάποια φάση της ζωής του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πότε και από ποιον. Επίσης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος κόλλησε ποιόν εκτός από την περίπτωση που ο ένας εκ των δύο δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική ζωή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άντρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, εκτός αν έχουν εμφανίσει στο παρελθόν οξυτενή κονδυλώματα. Μερικοί άνδρες πιθανολογούν ότι έχουν κολλήσει HPV επειδή διαγνώσθηκε σε προηγούμενες συντρόφους τους και ενημερώθηκαν γι΄ αυτό.

Δεν είναι βέβαιο ότι μπορείτε να γνωρίζετε σε ποιες φάσεις της ζωής σας είχατε ενεργό φλεγμονή από κάποιον ή κάποιους ιούς HPV ούτε εάν η φλεγμονή που τώρα διαγνώστηκε είναι πρόσφατη ή υποτροπή παλιάς. Επομένως μην βγάζετε συμπεράσματα για τη σχέση σας και μην προκαλείτε άγχος στον εαυτό σας.

Ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να παραμείνει η φλεγμονή για πολλά χρόνια ώστε να εμφανιστεί καρκίνος.

Εάν λοιπόν ελέγχεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα με εξετάσεις που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα όπως τεστ Παπανικολάου κι αν χρειαστεί HPV TEST,κολποσκόπηση και βιοψία, τότε είστε ασφαλής καθώς οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα και να θεραπευθούν.

Δρ. Παναγιώτης Ψαθάς /Μαιευτήρα – Χειρουργό γυναικολόγο – με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ