Εθνικά θέματα

Τι επιδιώκει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη στήριξη των Ευρωπαίων και την αμερόληπτη στάση των ΗΠΑ σε μία ενδεχόμενη προσπάθεια διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στον διπλωματικό αγώνα δρόμου που κάνει μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας Τουρκίας Λιβύης.

Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των ελληνοτουρκικών διαφορών και των ζητημάτων που αφορούν στην νοτιανατολική Μεσόγειο θεωρείται τόσο η αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όσο και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο τον ερχόμενο Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο, γράφει το onalert.gr.

του Κώστα Αλατζά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο στις Βρυξέλλες, θα ζητήσει στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου των αρχηγών κρατών να υπάρχει ρητή αναφορά μη αναγνώρισης του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης από τους εταίρους και να εκφράζεται σαφώς η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ

Όπως αναφέρει ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, οι Ευρωπαίοι συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις, γεγονός που διαπιστώθηκε από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΥ).

Εντούτοις, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι η αναμενόμενη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και η αμφισβήτηση της εγκυρότητας του Μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης δε συνεπάγεται και αλλαγή της πάγιας ευρωπαϊκής θέσης για επίλυση των διαφορών «με διάλογο και διαπραγματεύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ενταχθεί και η τελευταία τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη περί προσφυγής από κοινού με την Άγκυρα στο Δικαστήριο της Χάγης:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία με την Τουρκία, στο συνυποσχετικό και πιστεύω πως πρέπει να πάμε (στη Χάγη), γιατί στην εξωτερική πολιτική, το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Action 24.

Η κρίσιμη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργούς θα αναδείξει τις συνέπειες των παράνομων τουρκικών τους στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και ο αποσταθεροποιητικός της ρόλος στην νοτιοανατολική Μεσόγειο συνιστούν τον βασικό άξονα των ελληνικών θέσεων.

Οι ελληνικές θέσεις απέναντι στο Μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης καταγράφηκαν σε νομικό και πολιτικό επίπεδο με τις δύο επιστολές που υπέβαλε προχθές η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Αθήνας στον ΟΗΕ στον Γενικό Γραμματέα και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με την επιστολή προς τον κ. Γκουτιέρες η ελληνική πλευρά τεκμηριώνει νομικά τη θέση της για την «άκυρη» συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ενώ με την επιστολή προς την κ. Κραφτ η Αθήνα επισημαίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ότι η συμφωνία διαταράσσει την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Για αυτό το λόγιο, όπως αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο, ζητείται από το Συμβούλιο να επιληφθεί και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει επίσης με τις επιστολές της στα Ηνωμένα Έθνη τη μη πρωτοκόλληση και ανάρτηση του Μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης στο Τμήμα Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάτι τέτοιο «θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί».

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο στην εσωτερική κατάσταση της Λιβύης όπου, όπως σημειώνει πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, είναι εξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον κυβέρνησης της Τρίπολης. Για αυτό το λόγο αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ως προσκεκλημένος του προέδρου της Βουλής, Κων/νου Τασούλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ