Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Ψηλά στην ατζέντα η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Tο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της σύναψης της έκνομης συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών της Ευρώπης, αύριο, Πέμπτη (12/12).

Αυτό αποκάλυψε στην επιστολή του προς τους ηγέτες ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παίρνει σοβαρά το θέμα της αυξανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και θα τη βγάλει στη... σέντρα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Εξάλλου, το στίγμα δόθηκε χθες όταν συζητήθηκε το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής από τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει μια σύντομη, αλλά ουσιαστική αναφορά στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης. Η παράγραφος σημειώνει ότι «το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Επίσης, θα εκφράζεται η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Και η Ελλάδα από την πλευρά της θα πιέσει την Ευρώπη να βάλει μια για πάντα τέλος στις ορέξεις του Ερντογάν να απλώσει κι άλλο τα δίχτυα του στο Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προετοιμάσει το έδαφος τα προηγούμενα 24ωρα και έχει διαμηνύσει τόσο στους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και στους σημαντικότερους παίκτες του Συμβουλίου Κορυφής ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ικανοποιημένη με τίποτε λιγότερο από μία σαφή, όσο και ξεχωριστή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων, όπου θα υπογραμμίζεται η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και θα επισημαίνεται πως η συμφωνία ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ικανά να θέσουν εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ