Εκκλησία

Σύνοδος ενοποίησης Κιέβου ένα χρόνο μετά - Διάλυση και κατηγορίες

Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 Κίεβο και Φανάρι με τις “ευλογίες” της Ουάσινγκτον “σταύρωναν” την Παγκόσμια Ορθοδοξία δίνοντας μορφή στην νέα ουκρανική εκκλησιαστική οντότητα. Τότε όλα έμοιαζαν ρόδινα για τους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος παρόλο που όσα διαδραματίστηκαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο εκείνης της Συνόδου του Κιέβου αποτελούν όνειδος για τους διοικούντες την Ορθοδοξία.

Ήταν τότε που ο Ποροσένκο υποσχέθηκε στο Φανάρι καμιά δεκαπενταριά Επισκόπους της κανονικής Εκκλησίας που θα περνούσαν στην νέα, και τελικά βρέθηκαν μονάχα δύο.

Ήταν τότε που πρωταγωνίστησε ο “Πατριάρχης Κιέβου” Φιλάρετος και με τις δικές του κινήσεις εκλέχθηκε ο Επιφάνιος επικεφαλής της νέας εκκλησίας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο Φιλάρετος πνέει μένεα κατά της νέας εκκλησίας, “αφορίζει” την αυτοκεφαλία και βρίσκεται ο ίδιος στο περιθώριο. Ο δε Επιφάνιος βάλει με κάθε ευκαιρία κατά του πνευματικού του πατέρα. Πριν από 2 μέρες επανήλθε λέγοντας ότι ο Φιλάρετος γίνεται "χέρι του Κρεμλίνου" .

"Δυστυχώς, κάποιες υπέρ-ρωσικές δυνάμεις παίζουν πίσω από την πλάτη του επίτιμου πατριάρχη Φιλάρετου" ανέφερε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας πιστεύει ότι ο Φιλάρετος θα αλλάξει γνώμη και θα επιστρέψει στη Σύνοδο. "Λοιπόν, πραγματοποιούνται πραγματικές συγκεντρώσεις, που πληρώνονται από τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις. Εδώ μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει εξωτερική παρέμβαση σε αυτά τα ζητήματα”, πρόσθεσε.

Σήμερα ένα χρόνο μετά την νέα εκκλησία έχουν αναγνωρίσει μονάχα η δική μας και η Αλεξανδρινή με πολλές σκιές και στις δύο περιπτώσεις.

Σήμερα ένα χρόνο μετά η κανονική εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο άντεξε τις πιέσεις και τους διωγμούς με την βία και τις καταλήψεις ναών και διατηρεί την ισχύ της.

Σήμερα ένα χρόνο μετά η νέα εκκλησία χάνει διαρκώς το ποιμνιό της αντί να το μεγαλώνει...

Αλλά κυρίως σήμερα ένα χρόνο μετά η Παγκόσμια Ορθοδοξία είναι πιο διχασμένη από ποτέ...

Εκ μέρους του Φαναρίου επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο βρίσκεται ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, επικεφαλής Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία συμμετέχουν και οι Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Επίσκοπος Παμφίλου κ. Δανιήλ και ο Επίσκοπος Έντμοντον κ. Ιλαρίων, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της Ενωτικής Συνόδου.

Μετά την επίσημη Δοξολογία στον ιστορικό βυζαντινό Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, στον οποίο συμμετείχε σχεδόν το σύνολο της ιεραρχίας της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας και οι φιλοξενούμενοι Αρχιερείς, παρετέθη εορταστική τράπεζα από τον Επιφάνιο.

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον ίδιο Ναό, συλλειτουργούντων των μελών της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ