Κόσμος

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Σε δύο χρόνια η ενεργοποίηση των θαλάσσιων συνόρων

Αξιωματούχος της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι η συμφωνία Άγκυρας - Λιβύης θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια, όταν και ενεργοποιηθούν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Εντός των επόμενων δύο ετών αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, όπως δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση.

«Η θαλάσσια γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο λιμάνια για την εξυπηρέτηση της ναυσιπλοΐας μεταξύ των τουρκικών και λιβυκών ακτών» σχολίασε παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Sputnik.
Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται λίγες ημέρες, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με την Ελλάδα να κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των εδαφών της Λιβύης.

Μάλιστα, τόσο η Ελλάδα όσο και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, έχουν ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίες στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής θα επισκεφτεί αύριο, Πέμπτη, την Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων των δύο πλευρών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές