Περιβάλλον

Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου η Κρήτη: 101 σεισμικές δονήσεις σε έξι ημέρες – Τι λένε οι σεισμολόγοι


Στην Κρήτη στρέφεται το ενδιαφέρον των σεισμολόγων λόγων των πολλών σεισμικών δονήσεων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή.

Ειδικότερα μόνο τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν καταγραφεί 101 σεισμικές δονήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ανάρτησε χάρτης με την σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων 30 ημερών και τους ισχυρούς σεισμούς σε Αλβανία, Βοσνία, Ελληνικό Τόξο και Κρήτη.

Όπως γράφει στο Facebook: «Όπως φαίνεται, αυτή η περιοδική διέγερση αφορά ολόκληρη την σεισμοτεκτονική της περιοχής και έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των διαφορετικών σεισμικών πηγών. Ένα προβλέπω, ότι αυτό θα δώσει και νέα τροφή για τίτλους με «διαπληκτισμούς σεισμολόγων» στα ΜΜΕ».

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=983098202076968&id=100011303911235&width=500

Τέλος, ο καθηγητής σεισμολογίας δρ Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος επισήμανε πως οι σεισμικές δονήσεις εντάσσονται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα του ελληνικού τόξου αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για σμηνοσειρά ή προσεισμούς.

«Από τις 6 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει μια σεισμική ακολουθία στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Παλαιόχωρας μεταξύ Παλαιόχωρας και χώρας Σφακίων. Αυτή η σεισμική ακολουθία έχει πολλούς σεισμούς μικρού και μεσαίου μεγέθους. Έχουμε καταγράψει 101 δονήσεις σε έξι ημέρες και το φαινόμενο παρακολουθείται. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ότι είναι μια σμηνοσειρά ή προσεισμοί. Εν τω μεταξύ έγιναν άλλες δυο δονήσεις μια στις 10 Δεκεμβρίου, προχθές Τρίτη στον υποθαλάσσιο χώρο Παλαικάστρου και Κάσου. Ήταν ένας σεισμός 5,4 όμως σε βάθος 54 χιλιόμετρα και σήμερα το πρωί είχαμε έναν επιφανειακό σεισμό ανατολικά της Ζάκρου μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Όλα αυτά εντάσσονται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα του ελληνικού τόξου», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές