Κόσμος

ΣΟΚ! Το Ισραήλ απαγορεύει σε Χριστιανούς να επισκεφθούν τους Αγίους Τόπους τα Χριστούγεννα

Σάλο έχει προκαλέσει στην παγκόσμια χριστιανική κοινότητα η απόφαση των ισραηλινών αρχών να απαγορεύσουν σε Χριστιανούς από τη Λωρίδα της Γάζας να επισκεφθούν ιερές πόλεις όπως η Βηθλεέμ και η Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα φέτος.

Οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούν να λάβουν άδειες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά κανένας δεν θα μπορέσει να μεταβεί στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη!

Οι αρχές ασφαλείας ανέφεραν ότι μετά από «εντολές ασφαλείας», οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μεν μέσω της διέλευσης των συνόρων Allenby Bridge του Ισραήλ με την Ιορδανία αλλά όχι και να επισκέπτονται πόλεις στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη.

Η Γάζα έχει περίπου 1.000 Χριστιανούς - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ΈλληνΟρθόδοξοι - σε πληθυσμό 2 εκατομμυρίων.

Η φετινή απόφαση είναι πρωτοφανής σε σχέση με τη συνήθη πολιτική. Πέρυσι, το Ισραήλ χορήγησε άδειες για περίπου 700 Χριστιανούς από την Γάζα προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ, στη Βηθλεέμ, στη Ναζαρέτ και σε άλλες ιερές πόλεις που προσελκύουν χιλιάδες προσκυνητές κάθε περίοδο εορτών.

Η ισραηλινή οργάνωση για τα δικαιώματα του Ισραήλ Gisha δήλωσε ότι η απαγόρευση "επιτάσσει την επιτάχυνση των περιορισμών πρόσβασης μεταξύ των δύο τμημάτων της παλαιστινιακής επικράτειας" και την αποκαλεί "εμβάθυνση της πολιτικής διαχωρισμού του Ισραήλ" για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Μεταξύ των Χριστιανών της Γάζας επικρατεί αναβρασμός, απογοήτευση και λύπη για την ανακοίνωση.

Μια γυναίκα ομολογεί ότι ελπίζει ότι η απόφαση δεν είναι τελική, ώστε να μπορεί να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Ραμάλα. "Κάθε χρόνο προσεύχομαι ότι θα μου επιτρέψουν - λέει η 50χρονη Randa El-Amash - να μπορέσω να γιορτάσω τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μου". Οι εορτασμοί σε Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ "είναι πηγή μεγαλύτερης χαράς".

Ορισμένοι χριστιανοί ηγέτες των Αγίων Τόπων καταδίκασαν την απόφαση του εβραϊκού κράτους και ανακοίνωσαν ότι θέλουν να απευθύνουν έκκληση στις ισραηλινές αρχές να αλλάξουν την απόφαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ