Εκκλησία

Σκάνδαλο! - Στο Βατικανό οι δωρεές για τους φτωχούς κλείνουν τρύπες του προϋπολογισμού

Του Μανώλη Κείου

Πληθώρα ερωτημάτων και καταιγισμό δημοσιευμάτων έχει προκαλέσει η καταγγελία πως το Βατικανό χρησιμοποιεί κεφάλαια τα οποία οι Ρ/Καθολικοί από όλο τον κόσμο δωρίζουν ετησίως στο σχετικό Ταμείο, για να καλύψει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενες πηγές.

Το αποκαλούμενο Denarius του Αγίου Πέτρου είναι μια ετήσια συλλογή δωρεών για τους άπορους, ξεκινώντας τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του φορέα συγκέντρωσης, αυτή είναι μια «χειρονομία αλληλεγγύης, ένας τρόπος υποστήριξης του έργου του Πάπα ... ειδικά σε σχέση με τις ανάγκες των προβληματικών και των άπορων κοινοτήτων».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνο το 10% των εισπραχθέντων χρημάτων -μόνο το 2018, περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ- προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, γράφει η εφημερίδα. Περίπου τα δύο τρίτα των αντληθέντων κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού του Βατικανού, λένε οι πηγές.

Το 2018, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Αγίας Έδρας ανήλθε σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, με συνολικές δαπάνες περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, αντανακλώντας χρόνιες αναποτελεσματικότητες, αυξανόμενο μισθολογικό κόστος και μικρότερο εισόδημα από επενδύσεις, γράφει η εφημερίδα.

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ξέσπασε ένα άλλο οικονομικό σκάνδαλο στο Βατικανό σχετικά με τις δαπάνες δωρεών από το ταμείο του Αγίου Πέτρου Denarius. Την 1η Οκτωβρίου, με απόφαση των δικαστικών ελεγκτικών οργάνων του Βατικανού, πραγματοποιήθηκε "κατάσχεση εγγράφων και ηλεκτρονικών συσκευών" σε ορισμένες μονάδες του πρώτου τμήματος της κρατικής γραμματείας (κυβέρνηση) και της υπηρεσίας οικονομικών πληροφοριών του Βατικανού (AIF). Την επόμενη μέρα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πληροφορήθηκαν ότι, με ειδική εντολή του επικεφαλής της χωροφυλακής του Βατικανού Domenico Jani, πέντε αξιωματικοί της Ρωμαϊκής Κουρίας, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του Ομίλου Tommaso Di Rutstsa, αναστάλησαν από τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου της Αγίας Έδρας, η περίπτωση μερικών "χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που είχαν ολοκληρωθεί προηγουμένως" προέκυψε στις αρχές του καλοκαιριού μετά τις κατηγορίες που άσκησε ενάντια στην Τράπεζα του Βατικανού - το λεγόμενο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Υποθέσεων (IOR) και το Γενικό Γραφείο Ελέγχου του Βατικανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στον Τύπο εκτός του Βατικανού, πρόκειται για οικονομικές συναλλαγές που σχετίζονται με τη μεταπώληση για ακριβά ακίνητα στο εξωτερικό, ιδίως στο Λονδίνο, και για απάτες με δωρεές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ