Ελληνοτουρκικά

Σε συναγερμό οι Τούρκοι: «Να προλάβουμε Έλληνες & Αιγύπτιους» - «Τα πλοία τους θα μας αποκλείσουν από την Λιβύη»


Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Ειλημμένη απόφαση φαίνεται είναι τελικά η αποστολή τουρκικού στρατιωτικού σώματος πεζοναυτών στην Λιβύη, βάζοντας “φωτιά»  σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. 

Μάλιστα πριν λίγο όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, η Τρίπολη έστειλε επίσημο αίτημα στην Άγκυρα και ζήτησε την απστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, ενώ τόνισε ότι η  νομοθεσία για την ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων, θα παρουσιαστεί στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή ένας άλλος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, ο Αντιναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό για την Τυνησία να δώσει πρόσβαση σε ένα από τα λιμάνια της για να στηρίξει το τουρκικό ναυτικό, ενώ τόνισε ότι η λειτουργία της τουρκικής επιχείρησης "Ασπίδας της Μεσογείου" θα επεκταθεί, έτσι ώστε να συμπεριλάβει και τη Λιβύη, προκειμένου να αποφευχθούν οποιασδήποτε στρατιωτικές κινήσεις της Ελλάδας (αλλά και της Αιγύπτου).

Οι κινήσεις της Τουρκίας πραγματοποιούνται τόσο στον στρατιωτικό τομέα, όσο και στον διπλωματικό, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην Ανατολική Μεσόγειο”, τονίζει ο Τούρκος αντινάυαρχος.

Ο Ερντογάν υλοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τυνησία, κατά την οποία τόνισε ότι η συνεργασία της χώρας του με την Τυνησία για τη Λιβύη είναι πολύ σημαντική.

"Τι είδους συνεργασία όμως μπορεί να επιτευχθεί με την Τυνησία την επόμενη περίοδο;" δηλώνει ο Gürdeniz μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην χώρα αυτή, που δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη.

Για αυτό ο Τούρκος πρώην ανώτατος αξιωματικός μας προαναγγέλλει ουσιαστικά την επέκταση της επιχείρησης "Ασπίδα της Μεσογείου" μέχρι τα λιβυκά λιμάνια, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης μιας παράνομης τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή.

Ο Gürdeniz συνέχισε:«Για την Τουρκία, η Λιβύη είναι μια στρατηγική περιοχή της Μεσογείου, διότι αποτελεί την δυτική είσοδο στην δικαιοδοσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι επίσης πολύ σημαντική όσον αφορά τη διασφάλιση του ελέγχου αυτής της τεράστιας περιοχής.

Η αποτελεσματικότητα των λιβυκών λιμένων αποτελεί μέγα θέμα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μια ναυτική βάση στη Λιβύη;

Η Τουρκία αφού θα παρέμβει σε έναν εμφύλιο πόλεμο με μάχιμες μονάδες, θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην χώρα αυτή. Επιπλέον η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να αποκλείσει την δίοδο στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στην Λιβύη στο μέλλον. Για αυτό θα πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, προκειμένου να αποφευχθούν ελληνικές (και αιγυπτιακές) κινήσεις, μέσω της επιχειρήσεως "Ασπίδα της Μεσογείου" για να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, η Τουρκία θα αποκτήσει μόνιμη ναυτική βάση, αντί να επωφελείται από μια προσωρινή χρήση ενός  λιμένος ευκολίας, κατέληξε ο ίδιος.

Με λίγα και απλά λόγια η Τουρκία όχι μόνο ετοιμάζεται να παρέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη, αλλά θα δημιουργήσει μια μόνιμη τουρκική ναυτική βάση νότια της Κρήτης για να ελέγχει τις όποιες μελλοντικές έρευνες ή εξορύξεις υδρογονανθράκων στην σχεδιαζόμενη τουρκική ΑΟΖ, αλλά και πιθανόν και στα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα στην Λιβυκή ΑΟΖ.

Οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας μέχρι τώρα ήταν υποδειγματικές, δεδομένου του χρόνου εμφάνισης του τουρκικού προβλήματος στην Α.Μεσόγειο με την ενεργοποίηση συμμαχιών και την διεθνοποίηση του προβλήματος, αλλά πολύ σύντομα πιθανόν λέμε θα κληθούν να δράσουν τόσο οι ελληνικές όσο και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και για αυτό είμαστε απολύτως έτοιμοι, ότι και να διασπείρουν διάφορα τουρκικά και άλλα ΜΜΕ.

https://youtu.be/_le_Fd70daI?t=3
https://twitter.com/pentapostagma/status/1210316713998336010?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ