Αρχείο

Σάλος: Το πείραμα μωρών στην Κίνα "μπορεί να έχει δημιουργήσει ακούσιες μεταλλάξεις"

Η αρχική έρευνα του Jiankui, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, και προκάλεσε σάλο πέρυσι, θα μπορούσε να αποτύχει, λένε τώρα οι επιστήμονες

Η επεξεργασία γονιδίων που εκτελείται σε Κινέζικα δίδυμα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά του HIV μπορεί να έχει αποτύχει και να δημιουργήσει ακούσιες μεταλλάξεις, λένε οι επιστήμονες μετά την πρώτη δημοσίευση της αρχικής έρευνας.

Αποσπάσματα από το χειρόγραφο αποκαλύφθηκαν από το MIT Technology Review για να δείξουν πως ο Κινέζος βιοφυσικός He Jiankui αγνόησε τα ηθικά και επιστημονικά πρότυπα για τη δημιουργία των δίδυμων Lula και Nana, των οποίων η γέννηση στα τέλη του 2018 έφερε σοκ  στον επιστημονικό κόσμο.

Έκανε εκτεταμένους ισχυρισμούς για μια ιατρική ανακάλυψη που θα μπορούσε να "ελέγξει την επιδημία του ιού HIV", αλλά δεν ήταν σαφές αν είχε πετύχει ακόμη και τον επιδιωκόμενο σκοπό της - ανοσοποιώντας τα μωρά από τον ιό - επειδή η ομάδα δεν αναπαράγει πράγματι το γονίδιο μετάλλαξης που προσδίδει αυτή την αντίσταση.

Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων γεννιέται με ανοσία λόγω μιας μετάλλαξης σε ένα γονίδιο που ονομάζεται CCR5 και ήταν αυτό το γονίδιο που είχε ισχυριστεί ότι είχε στοχεύσει χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό εργαλείο επεξεργασίας γνωστό ως Crispr το οποίο έχει φέρει επανάσταση στον τομέα από το 2012.

Η επεξεργασία των γονιδίων όπως το Crispre είναι όμως πολύ σημαντική για να αφεθεί μόνο στους επιστήμονες...

Ο Fjodor Urnov, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δήλωσε στο περιοδικό MIT Technology Review: "Ο ισχυρισμός ότι έχουν αναπαράγει την επικρατούσα παραλλαγή CCR5 είναι μια καταφανής παραπλανητική παρουσίαση των πραγματικών δεδομένων και μπορεί να περιγραφεί μόνο με έναν όρο: εσκεμμένο ψεύδος".

"Η μελέτη δείχνει ότι η ερευνητική ομάδα απέτυχε να αναπαράγει την κυρίαρχη παραλλαγή CCR5".

Ενώ η ομάδα στοχεύει το σωστό γονίδιο, δεν αντιγράφουν την απαιτούμενη παραλλαγή "Delta 32", αντί να δημιουργούν νέες επεξεργασίες των οποίων τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα.

Επιπλέον, το Crispr παραμένει ένα ατελές εργαλείο επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ή "εκτός στόχου" επεξεργασίες, καθιστώντας τη χρήση του στον άνθρωπο εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ