ΗΠΑ

Ρώσικο ΜΜΕ για αναβάθμιση F-16: «Οι ΗΠΑ έχουν τακτική εμπόρου ναρκωτικών»


Προβληματισμό σε ειδικούς προκαλεί η επιχειρούμενη αναβάθμιση των F-16 που θα κοστίσει αρκετά για την Ελλάδα. Για ποιο λόγο η χώρα μας αναγκάζεται να αναβαθμίσει οπλικά συστήματα;

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 με κόστος που θα ανέλθει σε 279.710.000 δολάρια.

Το σκεπτικό περιλαμβάνει την επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης και δυναμικής των αεροσκαφών, ύστερα από σχετική πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας, Lockheed Martin.

Συμφέρει όμως αυτό την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση αναφορικά με τις δαπάνες που παρέχει στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των εννέα χωρών εκ των 29 του ΝΑΤΟ που έχουν καταφέρει να πιάσουν τον «συμφωνημένο» στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.

«Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας ως προς τις δαπάνες στο ΝΑΤΟ είναι γνωστό. Δεν είναι όμως και τόσο φανερό το γεγονός της ολοένα και αυξανόμενης επιρροής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως ελέω και των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων με την Τουρκία, η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία: εν συνεχεία της πώλησης F-16, τώρα έρχεται η "αναβάθμιση" τους. Αυτό μεταφράζεται βέβαια χρηματικά σε πολλά εκατομμύρια ευρώ», τονίζει στο Sputnik, o διεθνολόγος Ανδρέας Ρισβάς.

Και συνεχίζει:

«Επομένως, εν καιρώ πολλών κρίσεων στο εξωτερικό περιβάλλον, θα μπορούσε να πει κάποιος πως οι ΗΠΑ διαγράφουν την τακτική ενός drug dealer: Δίνει πρώτα το καλό εμπόρευμα στο χρήστη για δοκιμή, έπειτα τον αφήνει να εξαρτηθεί απ' αυτό και στο τέλος του δίνει όλο το ναρκωτικό αφού ο χρήστης μετατράπηκε σε εθισμένο... Ο νοών νοείτω».

Την αγανάκτησή του για την αναβάθμιση εκφράζει στο Sputnik και o Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α.

«Τα F-16, αναβαθμίζονται μόνο στο πλαίσιο της κερδοσκοπίας της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Η Ελλάδα συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις, προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και χώρες. Αναγκάζεται να αναβαθμίσει οπλικά συστήματα, να μπει σε πολεμικές συγκρούσεις με άλλους λαούς όταν δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να το κάνει. Η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση πραγματοποίησαν αποφασιστικά βήματα ως προς αυτό το σκοπό», αναφέρει.

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζει και ένα σύνθημα που ακουγόταν παλιότερα σε πορείες: «Ούτε γη ούτε νερό ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών».

Και προσθέτει:

«Το σύνθημα παραμένει επίκαιρο και χρειάζεται να δυναμώσει ο λαός και να ενωθεί σαν μια γροθιά, για να γίνει αυτό πράξη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...