Κόσμος

Πυραύλους Patriot θέλει να αγοράσει η Τουρκία

Νέο αίτημα αγοράς των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot υπέβαλε η Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι ακόμη σύμμαχοί μας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, παρότι ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους S-400».

«Το deal έγινε. Η πρόταση της Ρωσίας ήταν πιο ελκυστική. Τώρα είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε αμερικανικούς Patriot. Περιμένουμε την απάντηση (σ.σ. των ΗΠΑ)» έσπευσε να συμπληρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή - μεταξύ άλλων - την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε έντονα στην τουρκική αγορά, εξηγώντας ότι δημιουργεί κινδύνους τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα, δύναται να «τινάξει» στον αέρα το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Μάλιστα, σε μία πρώτη κίνηση, η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε - κατά τουλάχιστον έξι μήνες - τη συμμετοχή της Τουρκίας στο στρατιωτικό πρόγραμμα των F-35.

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η προμήθεια των S-400 δεν σχετίζεται με τα αμερικανικά F-35 και δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της νατοϊκής συμμαχίας.

Υπεραμύνθηκε δε, της απόφασή της, εξηγώντας ότι η πρόταση της Ρωσίας για τους S-400 ήταν οικονομικά καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη πρόταση των ΗΠΑ για τους Patriot.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ