Ελληνοτουρκικά

Προκλητικός ο Τούρκος πρέσβης: Εσείς αγνοείτε την Τουρκία

Οι προκλητικές αναφορές για το τουρκολιβυκό σύμφωνο συνεχίστηκαν και αυτή τη φορά τη «σκυτάλη» πήρε ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν ο οποίος εμφάνισε την επίμαχη συμφωνία ως απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας από τις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής και τις έρευνες της Κυπριακής δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι «η Τουρκία είναι αυτή που αγνοείται, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».

Ο κ. Μπουράκ μιλώντας χθες, το βράδυ στον ΣΚΑΪ, ρωτήθηκε αν η Ρόδος, ένα μεγάλο νησί, και η Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά στη Μεσόγειο, μπορούν να αγνοούνται από το επίμαχο μνημόνιο.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα αφού αρχικά απάντησε ότι «αυτό είναι μια θεμιτή ερώτηση» τόνισε στη συνέχεια.

«Το διεθνές δίκαιο γενικά και ειδικά το ναυτικό δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα. Πολλοί σχετικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν όταν φτάνουμε στην τελική γραμμή, όπως η κατεύθυνση των ακτών, το μήκος της σχετικής ακτής, το αν ένα νησί έχει καθοριστική σημασία σε μια ηπειρωτική ακτογραμμη και πολλά άλλα και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο…».

«Εσείς μας αγνοείτε»

Σημείωσε ακόμη πως «το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό. Κι αυτό είναι, αναφέρατε το να αγνοηθεί…(η Κρήτη). Η Τουρκία είναι αυτή που αγνοείται, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».

Μετά τις προκλητικές αναφορές, ο κ. Μπουράκ απηύθυνε πρόσκληση για ελληνοτουρκικό διάλογο.

«Όλο αυτό τον καιρό λέμε ‘’για καθίστε, δεν μπορείτε να αγνοείτε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου’’. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια ήρεμη κατάσταση και να συζητάμε μεταξύ μας..»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ