Κόσμος

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας απέναντι στο «μνημόνιο» Άγκυρας-Τρίπολης

Η Αθήνα μελετά τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με το «μνημόνιο» που συνυπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη (κυβέρνηση Τρίπολης) προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην αρχή του, πριν δημιουργήσει τετελεσμένα.

Σε πρώτη φάση κλήθηκε ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα και του ανακοινώθηκε ότι είναι ανεπιθύμητος (persona non grata).

Παράλληλα του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ταυτόχρονα έχουν προσκληθεί στη χώρα μας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, που και οι δύο πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ.

Αντίκεινται, δηλαδή, στη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, γνωστοποιώντας τις ελληνικές θέσεις και λαμβάνοντας τη στήριξή τους.

Σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα από ελληνικής πλευράς και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη.

Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και θα κριθεί αν απαιτείται κάποια νέα πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιας και η Επιτροπή έχει ήδη καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες, ενώ οι ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινούνται ήδη ανοιχτά για το θέμα.

Η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της Άγκυρας.

Στελέχη της εκτιμούν ότι έχει σταλεί το μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, που αντιλαμβάνεται τόσο τη διπλωματική απομόνωση στην οποία οδηγείται, όσο και την αδυναμία της να στηρίξει, και, πολύ περισσότερο, να προχωρήσει σε άλλες ενέργειες, που θα βασίζονται σε μια συμφωνία η οποία απορρίπτεται από το δεύτερο μέρος που περιλαμβάνεται σε αυτήν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ