Αρχείο

Πλησιάζει η αναμέτρηση Τελ Αβίβ-Άγκυρας - Ισραηλινά ΜΜΕ: "Έρχεται σφοδρή σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας λόγω του East Med"

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Πλήρης επιβεβαίωση άρθρου μας για την πιθανή εμπλοκή Τουρκίας και Ισραήλ λόγω του αγωγού East Med έχουμε από σημερινό ισραηλινό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία κινείται για να "σταματήσει" δυναμικά πλέον το Ισραήλ, από την κατασκευή υποθαλάσσιων γραμμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

“Η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει το Ισραήλ από την εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, ανέφερε την Πέμπτη ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ο προγραμματισμένος υποθαλάσσιος αγωγός East Med παραβιάζει μια ολόκληρη θαλάσσια περιοχή, την οποία διεκδικεί η Τουρκία στο πλαίσιο οικονομικής συμφωνίας που επετεύχθη με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Ο ισραηλινός σταθμός ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να αντιδράσει έντονα, σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει την τουρκική κυριαρχία.

“Η κίνηση αυτή της Τουρκίας θα επηρεάσει σοβαρότερα την Ελλάδα και την Κύπρο, (και οι δύο συμμαχικές χώρες του Ισραήλ), οι οποίες μαζί με την Ιταλία υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας με το εβραϊκό κράτος για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου" αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Το κύριο θέμα για το οποίο θα έρθουν σε αντιπαράθεση Άγκυρα και Τελ Αβίβ είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στη μέση την ΑΟΖ που προσπαθεί να επιβάλει η τουρκική πλευρά.  

«Αν δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα εκτοπίσει ουσιαστικά την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για μια σωλήνα απλά.

Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια μεικτή αεροναυτική δύναμη που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες κι όχι μόνο απειλές», είχε δηλώσει παλαιότερα ο στρατηγός ε.α. Ανδρέας Πενταράς, πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ.

Για αυτό και τώρα ακόμη, αν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στον αγωγό δεν σηκώσουν από κοινού “διπλωματικό τείχος” και δεν δημιουργήσουν άμεσα κοινή αεροναυτική δύναμη, για την επιβολή της κοινής απόφασης τους, θα χαθεί μια τρομερή ευκαιρία για αυτό το τεράστιο έργο που θα αλλάξει το ρου των γεγονότων και στην Ελλάδα.

Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, αλλά και Αίγυπτος κινούνταν εδώ και μεγάλο διάστημα προς ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο με συστηματικό τρόπο, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε ξαφνικά να “τραβήξει το σκοινί” με άμεσο όμως κίνδυνο αυτό να “σπάσει”.

Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα πρέπει να βρίσκονταν ήδη στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή και με με την συνδρομή της Αιγύπτου, λόγω των σοβαρών αλυσιδωτών τουρκικών απειλών και κινήσεων.

Από τα τετελεσμένα που επέβαλε η Άγκυρα με τη δήθεν συμφωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, δεν πρόκειται να μείνει “αλώβητη” καμία χώρα της Α.Μεσογείου.

Αν οι Τούρκοι δημιουργήσουν την δική τους ΑΟΖ, θα διεισδύσουν (εφόσον το επιτύχουν πάντα) για παράδειγμα, κοντά στην αιγυπτιακή ΑΟΖ αλλά και δια μέσου της κυπριακής ΑΟΖ (την οποία δεν αναγνωρίζουν) κοντά στο Ισραήλ, τότε σε αυτήν την περίπτωση θα έρθουν σε σοβαρότατες προστριβές με αυτά τα κράτη.

Όσο νωρίτερα το κατανοήσουν αυτό όλες οι χώρες της περιοχής, τόσο το καλύτερο, διότι η παρέμβαση της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο αυτήν την δεδομένη στιγμή, μόνο για  καλό δεν είναι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...