Βαλκάνια

Πεντάροφσκι: Φοβόμαστε ότι θα είμαστε αιωνίως υπό ένταξη όπως η Τουρκία

«Ο φόβος μας είναι μήπως γίνουμε μια δεύτερη Τουρκία, μια χώρα που είναι αιωνίως υπό ένταξη» δηλώνει ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο Spiegel Online.

Στην ερώτηση, τι σημαίνει για τη χώρα του το γεγονός ότι παρόλο που η Βόρεια Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προς το παρόν δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, μετά το βέτο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «…Ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για τους πολίτες μας, την κυβέρνησή μας και εμένα προσωπικά. Εγκρίναμε όλους τους απαραίτητους νόμους και συμφωνίες. Και κυρίως κάναμε κάτι μοναδικό στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Για να επιλύσουμε τη διαφωνία μας με την Ελλάδα αλλάξαμε το όνομά μας από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θεωρεί το βέτο του Γάλλου Προέδρου όχι μόνο ιστορικό λάθος αλλά «κυρίως είναι ένα στρατηγικό λάθος. Πολλοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν μια Ένωση που θα είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας. Αυτό όμως δεν γίνεται εάν δεν εντάξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Πηγή: DW

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ