Κόσμος

Πεντάγωνο: Στα "χέρια" των Αμερικάνων τα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία;


Το Πεντάγωνο μάλλον σκέφτεται σαν λύση, να δαπανήσει 440 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά των πέντε F-35 που θα αγόραζε η Τουρκία. Μετά την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 "ναυάγησε" η πώληση. Ακόμη ένα πλήγμα λοιπόν για την Τουρκία μετά το "χαστούκι" κυρώσεων από τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Λύση για τα αεροσκάφη τύπου F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, φέρονται να αναζητούν οι Αμερικανοί ύστερα από το μπλόκο αγοράς τους από την Άγκυρα, επειδή η Ουάσινγκτον φοβόταν την εγγύτητα των ισχυρών ραντάρ του συστήματος με εκείνη των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400.

Έτσι, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αγορά τους από το Πεντάγωνο, η οποία θα φτάσει τα 440 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για την Εθνική Ασφάλεια (NDAA), που επικαλείται το «Air Force Magazine».

Ειδικότερα, στον σχετικό νόμο που αφορά στο 2020, έχουν κρατηθεί στην άκρη 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι να αποφασιστεί η τύχη των πέντε F-35 που ήταν προορισμένα για την Τουρκία. Επίσης, προβλέπεται το ποσό των 440 εκατομμυρίων δολαρίων στο ενδεχόμενο αγοράς τους από το Πεντάγωνο.

Όταν το Πεντάγωνο απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα τον Ιούλιο, καθώς τα πρώτα κομμάτια των S-400 έφτασαν στο τουρκικό έδαφος, ζητήθηκε από τέσσερις πιλότους, δύο εκπαιδευτές και περίπου 20 στελέχη συντήρησης που εκπαιδεύονταν στις αεροπορικές βάσεις Λουκ και Έγκλιν της Φλόριντα, να φύγουν, σύμφωνα με το Sputnik.

 

Τι πρέπει να κάνει ο Έσπερ και οι κυρώσεις
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ έχει 90 ημέρες από την έγκριση του νομοσχεδίου στο Κογκρέσο για να «να δράσει σχετικά με την αποθήκευση, τη συντήρηση και την εκπόνηση σχεδίου τελικής διευθέτηση του εξοπλισμού του τουρκικού αεροσκάφους F-35, συμπεριλαμβανομένων των πλήρων εξομοιωτών αποστολών, των συστημάτων επίδειξης που τοποθετούνται στο κράνος, των εκπαιδευτών συντήρησης του συστήματος αέρα και του βοηθητικού εξοπλισμού αποστολής».

Η πλήρης απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2020 και θα κοστίσει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Έλεν Λορντ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, πάντως, ενέκρινε σχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των S-400.

Μάλιστα, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έγραψε σε tweet του:

«Οι ενέργειες της Τουρκίας, τον τελευταίο χρόνο, είναι πραγματικά απαράδεκτες. Το νομοσχέδιο αυτό καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της σε σχέση με τη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά του συστήματος S-400 είναι αβάσιμη».
https://twitter.com/SenatorMenendez/status/1204793315306196994?ref_src=twsrc%5Etfw

​Οι εναλλακτικές της Τουρκίας
Η Τουρκία, πάντως, εξετάζει τις επιλογές της σχετικά με τις αεροπορικές ανάγκες της, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μένει ακλόνητος στη θέση του υπέρ του συστήματος των S-400.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά αεροσκαφών Su-35 και από τη Ρωσία, αναλογιζόμενη ακόμα και την ιδέα του ακόμα πιο προηγμένου Su-57 που εισέρχεται μόλις στην παραγωγή και που θα ήταν ευθέως ανάλογο των F-35.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) παρουσίασε μια μακέτα ενός μελλοντικού, εσωτερικού σχεδιασμού, πέμπτης γενιάς αεριωθούμενου αεροσκάφους στο Air Show του Παρισιού.

Με το όνομα TF-X, το αεροπλάνο είναι κατασκευασμένο από πολλούς από τους ίδιους Τούρκους εταίρους, που είχαν προηγουμένως δημιουργήσει τμήματα για το πρόγραμμα F-35.

Η TAI λέει ότι το αεροπλάνο πρέπει να κάνει την πρώτη του πτήση μέχρι το 2025 και ελπίζει ότι θα είναι στην υπηρεσία του Στρατού μέχρι το 2028.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...