Κόσμος

Πεκίνο: Αναγνώριση προσώπου για να αγοράσετε μια κάρτα SIM

Μέχρι τώρα, ένα δελτίο ταυτότητας ήταν αρκετό για μια σύμβαση με έναν τηλεφωνικό φορέα. Σύμφωνα με ορισμένους, το μέτρο θα χρησιμεύσει για την αποτροπή σε περιπτώσεις με τηλεφωνικές απάτες. Για άλλους, αυτό είναι ένα νέο βήμα προς τον πλήρη έλεγχο του πληθυσμού.

Η κινεζική κυβέρνηση εισήγαγε χθες τον νόμο ότι ένα πρόσωπο που αγοράζει μια κάρτα SIM ή συνάπτει τηλεφωνική σύμβαση πρέπει να είναι εγγεγραμμένο με αναγνώριση προσώπου. Μέχρι τώρα, παρόμοια συμβόλαια υπογράφονταν με τη χρήση δελτίου ταυτότητας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, το μέτρο θα χρησιμεύσει για να περιορίσει το εμπόριο των καρτών SIM και να αποτρέψει την κλοπή της ταυτότητας των εγγεγραμμένων πελατών.

Έχουν υπάρξει διάφορες διαδικτυακές παρατηρήσεις σχετικά με το μέτρο: ορισμένοι λένε ότι θα είναι χρήσιμο να αποκλείσει απάτες τηλεφώνου. Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα νέο βήμα προς τον πλήρη έλεγχο του πληθυσμού.

Ήδη στη χώρα υπάρχει συνολική ιχνηλασιμότητα στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου: για κάθε ηλεκτρονική εγγραφή πρέπει να δίνετε την πραγματική ταυτότητά σας.

Η Κίνα αποθηκεύει δεδομένα για τον πληθυσμό, χωρίς να γνωστοποιεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο μηχανισμός και στη χώρα δεν υπάρχει νόμος για την κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.

Τα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου έχουν καταστεί εμπορική ευκαιρία, εν μέρει επειδή πολλοί πάροχοι έχουν αποκτήσει δεδομένα σχετικά με την αναγνώριση προσώπου, ακόμη και πριν την επιβάλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, 5.000 είδη αναγνώρισης προσώπου τέθηκαν προς πώληση για 10 γιουάν το καθένα στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την εφημερίδα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο πληθυσμός θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα τηρήσει ή όχι την αναγνώριση προσώπου. Αλλά προφανώς τώρα είναι η ίδια η κυβέρνηση που το απαιτεί, χωρίς να ζητάει οποιαδήποτε άδεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ