Εκκλησία

Πατριάρχης Μόσχας: Ελπίζω να αλλάξουν γνώμη όσοι αναγνώρισαν τους σχισματικούς - Νέα πυρά κατά Φαναρίου από Σερβία

Την ελπίδα ότι οι Ιεράρχες των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών, οι οποίοι αναγνώρισαν την σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU), θα επανεξέταζαν τις αποφάσεις τους και δεν θα υποστήριζαν τους σχισματικούς, εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η παραφροσύνη θα περάσει και οι αδελφοί μου, οι οποίοι για διάφορους λόγους λύγισαν το κεφάλι τους στις δυνάμει, θα συνειδητοποιήσουν την κανονική τους ευθύνη και την αμαρτία να υποστηρίξουν τους σχισματικούς και έτσι να πλήξουν το σώμα της εκκλησίας μας», δήλωσε ο Ρώσος Πατριάρχης .

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σημείωσε ότι τα λόγια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου που αναγνώρισε την PCU λόγω της πίεσης που ασκήθηκε σε αυτόν δεν φαίνονται πειστικά.

"Όταν μας λένε στη Ρωσία ότι κάποιος ασκεί πιέσεις σε κάποιον, γίνεται ασαφής. Έχουμε ζήσει εδώ και δεκαετίες κάτω από την πιο έντονη πίεση από τις αθείστικες αρχές, είναι αδύνατο να συγκρίνουμε, διότι τώρα δεν πιέζουν κανέναν φυσικά. Απειλήθηκαν με φυλακές οι πατέρες και οι παππούδες μας, πέρασαν μια εποχή που η πίεση συνοδεύτηκε από διωγμό της εκκλησίας και όταν μας λένε ότι κάποιος πιέζει κάποιον, απαντάμε: το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του εικοστού αιώνα είναι μια ιστορία απίστευτης πίεσης και διωγμών, αλλά δεν υποχωρήσαμε” είπε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Απευθυνόμενος στους κληρικούς του Καλίνινγκραντ, σημείωσε ότι έχουν διπλή ευθύνη λόγω των ιδιαιτεροτήτων της τοποθεσίας της περιοχής. "Ο διαχωρισμός από όλη τη Ρωσία, βεβαίως, επιβάλλει σε όλους σας την ιδιαίτερη ευθύνη να ενισχύσετε την Ορθοδοξία, καθένας από εσάς έχει διπλή ευθύνη. Από τη μία πλευρά, πρέπει να φροντίσετε να ενισχύσετε την ορθόδοξη πίστη και από την άλλη είναι δική σας ευθύνη να καλλιεργήσετε την αγάπη για την πατρίδα μας. Η ενίσχυση των πνευματικών δεσμών με την ενδοχώρα της χώρας μας είναι το μεγάλο σας καθήκον ", πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας.

Σέρβος Ιεράρχης: Το Φανάρι υπό την πίεση του αμερικανικού και του ελληνικού λόμπι

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μπορούσε να στραφεί προς τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες για βοήθεια, αλλά επέλεξε αντ 'αυτού λάθος δρόμο, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη σερβική έκδοση "Novosti" ο επίσκοπος Μοράβιτσι Αντώνιος.

"Ο Βαρθολομαίος ήταν προφανώς υπό ισχυρή πίεση από τους Αμερικανούς και το πλούσιο ελληνικό λόμπι που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι φτωχό και βοηθάται από πλούσιους Έλληνες που συνδέονται με Αμερικανούς πολιτικούς, "είπε και συμπλήρωσε: "Έθεσαν τη μεγαλύτερη πίεση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αλλάξει τη στάση του και να αναγνωρίσει το σχίσμα στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί πυροδότησαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και άσκησαν άμεση πίεση στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης για να στηρίξει το σχίσμα. Είναι γνωστό ότι απεσταλμένοι από την Ουάσιγκτον ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη και στο Κίεβο. Οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες θα βοηθούσαν την Κωνσταντινούπολη, αλλά ο Πατριάρχης επέλεξε το λάθος μονοπάτι, όταν θέλει να κυβερνήσει τις Ορθόδοξες Εκκλησίες άλλων λαών που ζουν στη διασπορά. Η Εκκλησία μας δεν θέλει κανέναν άλλο να λειτουργεί σερβικές εκκλησίες στο εξωτερικό, " είπε ενώ δήλωσε επίσης ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πρώτος επί τιμή, αλλά όχι στην εξουσία, και τόσο σημαντικά θέματα όπως η αυτοκεφαλία πρέπει να αποφασίζονται συλλογικά σε πανορθόδοξες Συνόδους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ