Περιβάλλον

Πανσέληνος: Απόψε η τελευταία της δεκαετίας -Γιατί την ονομάζουμε «παγωμένη» - Εικόνες

Μία ακόμη πανσέληνος στον βραδινό ουρανό σήμερα, μόνο που... δεν πρόκειται για μία απλή πανσέληνο, καθώς είναι το τελευταίο γέμισμα του φεγγαριού της δεκαετίας. 

Την ονομάζουν «Παγωμένη Πανσέληνο», «Moon before Yule», δηλαδή «Πανσέληνο πριν τα Χριστούγεννα», «Πανσέληνο των Βελανιδιών» αλλά και «Πανσέληνο της Μεγάλης Νύχτας».
Οι φυλές Algonquin, που ζούσαν στα βόρεια και στα ανατολικά τω ΗΠΑ, είχαν ονομάσει την τελευταία πανσέληνο της χρονιάς ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι την είχαν δώσει το όνομα «Πανσέληνος των βελανιδιών». Λέγεται ότι χρονολογείται από την εποχή παραδόσεων των δρυίδων, όταν μάζευαν το γκι από τα βελανίδια.

Επίσης, στην Ευρώπη, η πανσέληνος ονομάζεται και «Yule Moon». Πήρε το όνομά της από τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ με ρίζες στον 10ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Haakon συνδύασε το φεστιβάλ Yule με τα Χριστούγεννα, συμβολίζοντας τη χριστιανοποίηση της Νορβηγίας.

Φωτογραφίες από την πανσέληνος

[gallery columns="1" size="full" ids="6895074,6895073,6895072,6895071"]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...