Αφρική

Ο αμερικανικός στρατός κάνει λόγο για κατάρριψη drone από ρωσικά συστήματα αεράμυνας στη Λιβύη

Ο στρατός των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι ένα αμερικανικό drone καταρρίφθηκε από ρωσικά συστήματα αεράμυνας, στη Λιβύη, τον Νοέμβριο και ζήτησε να επιστραφούν τα συντρίμμια.

Η αμερικανική διοίκηση στην Αφρική δήλωσε το Σάββατο ότι ένα αμερικανικό drone χωρίς οπλισμό καταρρίφθηκε από ρωσικά συστήματα αεράμυνας κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τον Νοέμβριο. Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται ότι το drone χτυπήθηκε είτε από Ρώσους εργολάβους είτε από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ.

Ο αμερικανικός στρατός ζήτησε την επιστροφή των συντριμμιών του μη επανδρωμένου σκάφους.

Οι χειριστές των συστημάτων αεράμυνας «δεν γνώριζαν ότι ήταν ένα αμερικανικό αεροσκάφος ελεγχόμενο εξ αποστάσεως όταν πυροβόλησαν εναντίον του. Αλλά σίγουρα γνωρίζουν σε ποιον ανήκει τώρα και αρνούνται να το επιστρέψουν. Λένε ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε ο στρατηγός Στέφεν Τάουνσεντ, επικεφαλής της Αφρικανικής Διοίκησης, σε δήλωσή του προς το Reuters, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει ακόμα το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αφρικανικής Διοίκησης, συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας, Κρίστοφερ Καρνς, το drone φέρεται να χάθηκε στις 21 Νοεμβρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αεράμυνα μπορεί να κατέρριψε το drone πιστεύοντας ότι ήταν εχθρικό αεροσκάφος. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) η οποία μάχεται ενάντια στον Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ, δήλωσε στο Reuters ότι ένα ρωσικό PMC φαίνεται να είναι υπεύθυνο για την κατάρριψη.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο από το 2011 όταν και ο επί πολλά έτη ηγέτης της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε και σκοτώθηκε από μαχητές εν μέσω βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, η Λιβύη έχει διαιρεθεί μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων, με τον στρατό του Χαφτάρ να ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας και την Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να ελέγχει τα δυτικά, συμπεριλαμβανομένης της Τρίπολης. Οι δύο πλευρές επιχείρησαν να οδηγηθούν σε συμφωνία για εθνικές εκλογές, αλλά αυτό δεν τελεσφόρησε και από τις αρχές Απριλίου ο στρατός του Χαφτάρ έχει εμπλακεί σε επίθεση για να αποκτήσει τον έλεγχο της Τρίπολης με την GNA να αντιστέκεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...