Αρχείο

Ο Αλ Σίσι "τελειώνει" τα σχέδια Ερντογάν: "Θα προχωρήσουμε σε μια γρήγορη λύση της κρίσης" - Καραδοκεί ένταση Τουρκίας-Ρωσίας στη Λιβύη

Ραγδαίες εξελίξεις  έχουμε στο θέμα της Λιβύης, ενώ πριν λίγο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος AbdelFatah Al-Sissi δήλωσε: “Θα προχωρήσουμε τώρα σε μια "γρήγορη" λύση στην κρίση της Λιβύης. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα συνέβαλε στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη”.

https://twitter.com/LibyaReview/status/1204713968192905216

Χθες ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο twitter, παρουσιάζει αεροσκάφη MiG-21, τα οποία φέρονται να παραδόθηκαν πρόσφατα στην αεροπορία του LNA κοντά στο Tobruk από την Αίγυπτο. Το βίντεο παρουσιάζει 9 μονοθέσια αεροσκάφη (F.01, F.02, F.03, F.04, F.07, F.09, F.10, F.11, F.12) και ένα διθέσιο.

Επίσης τεθωρακισμένα οχήματα Terrier lt-79 που κατασκευάζονται από την Αίγυπτο εμφανίζονται σε μονάδες του LNA και προορίζονται να συμμετάσχουν στην γενική επίθεση κατά GNA στην  Τρίπολη της Λιβύης.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1204492806229807107

https://twitter.com/omar_hatem1/status/862133791216848896?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E862133791216848896&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.itamilradar.com%2F

https://twitter.com/smmlibya/status/1204047875015168002?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1204047875015168002&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.itamilradar.com%2F

Την ίδια στιγμή “λυσσομανάνε” οι Τούρκοι, προετοιμαζόμενοι για πιθανή εισβολή στο λιβυκό έδαφος, σε μια προσπάθεια να σώσουν τον τουρκικής καταγωγής Σαράζ. Μόνο που το γενικό πρόσταγμα στην περιοχή το έχουν αναλάβει Ρώσοι μισθοφόροι, οι οποίοι ευρίσκονται ήδη μέσα στα σπίτια στην Τρίπολη, και δεν νομίζουμε ότι θα ανέχονταν την παρουσία Τούρκων, ειδικά την στιγμή που ρωσική εταιρεία ετοιμάζεται για εξόρυξη στη Δυτική Λιβύη.

"Συνεπώς, εάν η Τουρκία αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, μπορεί να εισέλθει σε μια πορεία σύγκρουσης με αρκετούς από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση της Άγκυρας θα αντιμετωπιστεί επίσης κατηγορηματικά αρνητικά από τη Ρωσία, η οποία υποτίθεται ότι έχει στρατεύματα στην ανατολική Λιβύη.

Την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν φαινόταν αποφασισμένος να προχωρήσει με το σχέδιό του, τώρα δεν γνωρίζουμε τι έγινε ειδικά μετά το ταξίδι Λαβρόφ στις ΗΠΑ.

Σε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «αν η Λιβύη υποβάλει αίτημα, θα στείλουμε επαρκή αριθμό στρατευμάτων», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει εμπόδιο σε μια πιθανή αποστολή Τούρκων», μετά την υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, αναφέρει μεγάλη αμερικανική αμυντική ιστοσελίδα.

Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος συμφώνησαν να συντονίσουν τις δραστηριότητες εξερεύνησης αερίου και τελικά να προμηθεύσουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα διέλθει από την Ελλάδα.

“Με την τουρκική κίνηση εγείρονται αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές ενός τέτοιου σχεδίου, με ορισμένους αναλυτές να διαφωνούν ακόμη και αν Ελλάδα και Τουρκία (δυο αιώνιοι αντίπαλοι) μπορεί να πλησιάζουν ακόμα και σε πόλεμο”, αναφέρει το άρθρο.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συγχωνεύει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών και προφανώς εμποδίζει άλλες χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου, να προμηθεύουν φυσικό αέριο χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας και της Τρίπολης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελλάδα, η συμφωνία παραβλέπει την παρουσία αρκετών ελληνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου, της Κρήτης στην αποκαλούμενη "ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης".

Η Αθήνα θεωρεί την τουρκο-λιβυκή συμφωνία ως άμεση απειλή έναντι της επικράτειάς της. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υποστηρίζουν πλέον την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, με την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει τη συμφωνία της.

Αντ 'αυτού, υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), ο οποίος διοικείται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, έναν παλαιό αντίπαλο του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ αλ-Καντάφι και αυτό λέει πολλά για τα σχέδια της Τουρκίας και την τύχη τους το επόμενο διάστημα.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1204492806229807107

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...