Αθλητισμός

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Ένα ντέρμπι διαφορετικό από τα άλλα - Καλύτερη επίθεση εναντίον καλύτερης άμυνας

Σέντρα στις 19.30 στο «Γ. Καραϊσκάκης» με φόντο την κορυφή της Super League

Ήπιο μεγάλη ώρα του «πολέμου» έφτασε… μέχρι την επόμενη. Διότι μπορεί η αποψινή (19.30, Novasports 1) αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» να αναμένεται πώς και πώς καθώς αποτελεί την πρώτη εφετινή μεταξύ τους «μάχη», αλλά ουσιαστικά είναι μόλις η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ούτως ή άλλως, το πρωτάθλημα της Super League που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Το γεγονός ότι ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω των πλέι οφ κι όχι απευθείας μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλάζει τελείως και τη βαρύτητα των αγώνων της regural season συγκριτικά με τα δύο τελευταία (χρονικά) ντέρμπι που θα γίνουν στο φινάλε της σεζόν λίγο πριν από τη στέψη.

Προφανώς ο νικητής (εφόσον υπάρξει) θα πάρει τρεις πολύτιμους βαθμούς, που θα τον φέρουν και στο +3 από τον ηττημένο. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως ό,τι κι αν συμβεί σε τούτο το ντέρμπι, ούτε ο τίτλος θα κριθεί, ούτε ο… κόσμος θα χαθεί.

Είναι αυτονόητο πως μια νίκη επί του συνδιεκδικητή του τίτλου θα αποτελέσει για τον θριαμβευτή μια μοναδική τόνωση ηθικού και αυτοπεποίθησης, αλλά είναι επίσης αυταπόδεικτο πως κανένα πρωτάθλημα δεν κατακτήθηκε από τη 12η αγωνιστική, με τους δυο διεκδικητές του τίτλου να είναι ισόβαθμοι, κι ενώ απομένουν 14 αγωνιστικές μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου κι άλλες δέκα στα πλέι οφ.

Εκείνο το οποίο πράγματι θα δημιουργήσει το αποψινό ντέρμπι είναι ένα σημείο αναφοράς μέχρι το επόμενο που θα γίνει στην Τούμπα το 2020 για τον β’ γύρο. Επί της ουσίας μέχρι τότε, ο νικητής, πέραν των τριών βαθμών, θα κουβαλά στη στολή του (για την ακρίβεια στο μυαλό και στη... ρητορική του έναντι του αντιπάλου) ένα παράσημο από την πρώτη μεταξύ τους μάχη.

Οι πιο ισχυρές ομάδες

Πέραν του γοήτρου πάντως αλλά και της βαθμολογικής σημασίας, το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ παρουσιάζει και μεγάλο αμιγώς αγωνιστικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα τεθούν αντιμέτωπες οι δύο καλύτερες και πιο ισχυρές ομάδες του πρωταθλήματος.

Η βαθμολογική τους συγκομιδή καταδεικνύει του λόγου το αληθές καθώς έπειτα από έντεκα αγωνιστικές καμία εκ των δύο δεν έχει υποστεί ήττα. Με απολογισμό οχτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες, ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ και ο διεκδικητής Ολυμπιακός ισοβαθμούν στην κορυφή της βαθμολογίας με 27 βαθμούς έχοντας ήδη αποσπαστεί εννέα βαθμούς από την τρίτη ΑΕΚ.

Οι τρεις βαθμολογικές απώλειες του «Δικεφάλου» καταγράφηκαν με Αρη (2-2), ΑΕΚ (2-2) και Παναθηναϊκό (2-2) και οι ισάριθμες του Ολυμπιακού με Παναθηναϊκό (1-1), Ξάνθη (0-0) και Πανιώνιο (1-1).

Καλύτερη επίθεση vs καλύτερης άμυνας

Αμφότερες, ομάδες κυριαρχικές μέσα στο γήπεδο φέρουν πια τη σφραγίδα των Πορτογάλων προπονητών τους: επιβάλουν τον ρυθμό τους, ασκούν μεγάλη πίεση «πνίγοντας» τον αντίπαλο, δημιουργούν πολλές φάσεις και (συνήθως) βρίσκουν τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στην πιο παραγωγική επίθεση του πρωταθλήματος που διαθέτει ο ΠΑΟΚ του Αμπέλ Φερέιρα με 22 γκολ (αντί 19 του Ολυμπιακού) και στην πιο αποτελεσματική άμυνα που έχει ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς με 4 τέρματα παθητικό (αντί 11 του ΠΑΟΚ).

Αν πάντως μας έχουν διδάξει κάτι τα ντέρμπι από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πως ουδεμία σημασία έχουν τα στατιστικά, οι αριθμοί και οι παραδόσεις την ώρα που ο διαιτητής σφυρίζει τη σέντρα. Πρωτίστως είναι αγώνες που καθορίζονται από τη στιγμή: μια έμπνευση, μια κακή επιλογή, μια απόκρουση, μια λανθασμένη διαιτητική απόφαση. Όλα παίζουν τον ρόλο τους σε διάρκεια 90 λεπτών…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...