Κόσμος

Οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα; - Γιατί αμφισβητούν την 25η Δεκεμβρίου

Την δική του απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει οι μουσουλμάνοι να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα δίνει ο γνωστός ιμάμης Shamshad Ahmed Nasir.

"Πρέπει να επισημανθεί ότι ο Ιησούς Χριστός και η μητέρα του Χαζράτ Μαριάμ (Μαρία), λατρεύονται ιδιαίτερα από τους μουσουλμάνους. Το Ιερό Κοράνι αναφέρει το όνομα του Ιησού 25 φορές και το όνομα της Χαζράτ Μαριάμ 34 φορές. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο κεφάλαιο στο Ιερό Κοράνι είναι αφιερωμένο στην Χαζρατ Μαριάμ (Surah Marium, Ch 19), που δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της γέννησης του Ιησού και των σχετικών συνθηκών.
Όσο για τον εορτασμό των Χριστουγέννων ως των γενεθλίων του Ιησού, εμείς, η μουσουλμανική κοινότητα Ahmadiyya, δεν το γιορτάζουμε, όπως δεν γιορτάζουμε τα γενέθλια οποιουδήποτε άλλου προφήτη. Πιστεύουμε ότι ακολουθώντας και υιοθετώντας τις διδασκαλίες του προφήτη ως έναν τρόπο ζωής, ισοδυναμεί με μια γιορτή της γέννησής του. Αν δεν ακολουθηθούν οι διδασκαλίες, γίνεται έκκληση για δυσαρέσκεια του Παντοδύναμου. Για να παραθέσω ένα παράδειγμα από το Ευαγγέλιο, ο Ιησούς Χριστός κήρυξε μη βία στους οπαδούς του. Είπε ότι αν κάποιος σας χτυπήσει σε ένα μάγουλο, μην αντιδράτε βίαια, αλλά να γυρίσετε το άλλο μάγουλο προς τον επιτιθέμενο (Ματθαίος 5:39). Εάν αυτή η πολιτική μη-βίας, και η ταπεινοφροσύνη τηρείται αυστηρά από τους οπαδούς του Ιησού σίγουρα θα βασιλεύει η ειρήνη στη γη. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, υπάρχουν πολλά άλλα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή" αναφέρει και συνεχίζει:

"Το άλλο ερώτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σχετικά με τα Χριστούγεννα είναι αν η 25η Δεκεμβρίου είναι η πραγματική ημερομηνία γέννησης του Ιησού. Σύμφωνα με τη Βίβλο, όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, οι ποιμένες κοιμήθηκαν έξω στο ύπαιθρο. Όταν γεννήθηκε το μωρό,  ο Ιησούς, η Hazrat Maryam κούνησε έναν φοινικόδεντρο και έφαγε τους καρπούς που έπεσαν κάτω. Έπινε νερό από ένα κοντινό ρεύμα. Ήταν η εποχή της ωρίμανσης, πιθανώς γύρω στον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Τόσο το Κοράνι όσο και η Βίβλος (Καινή Διαθήκη, Λουκάς 2: 7-8.) αποδεικνύουν τον πραγματικό χρόνο της γέννησης του Ιησού  ως Άνοιξη και όχι Χειμώνα. Οι χειμώνες και ειδικά οι χειμωνιάτικες νύχτες στη Βηθλεέμ έχουν πολύ κρύο για να κοιμηθούν στο ύπαιθρο. Οι ίδιοι οι Χριστιανοί δεν είναι σίγουροι για την πραγματική ημερομηνία γέννησης του Ιησού. Η συναίνεση ήταν να υιοθετηθεί η ημερομηνία των αρχαίων τελετουργιών που σχετίζονται με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, ως την ημέρα της γέννησής του (Encyclopedia Britannica, 15η έκδοση, vol.v, pp642, 642 A). Όταν η αυθεντικότητα της ημερομηνίας ενός γεγονότος είναι αμφίβολη, πώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας γιορτής που αντικατοπτρίζει τη χριστιανική πίστη και πεποιθήσεις; Και τέλος, το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει γίνει επιχειρηματικό και εμπορικό εγχείρημα που οδηγεί σε σπάταλες δαπάνες και δραστηριότητες που αρνούνται το πνεύμα και τις διδασκαλίες του Χριστιανισμού. Τα Χριστούγεννα αυτές τις μέρες έχουν να κάνουν με το να πάρεις και να μην δίνεις. Τα παιδιά περιμένουν τους ενήλικες να τους δίνουν ακριβά δώρα, αντί να είναι ικανοποιημένοι με αυτό που έχουν" και καταλήγει:
"Έτσι, με λίγα λόγια, οι μουσουλμάνοι Ahmadi δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα επειδή:
Το Κοράνι και η Βίβλος δίνουν στοιχεία ότι η 25η Δεκεμβρίου δεν είναι η ημερομηνία γέννησης του Ιησού Χριστού. Οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθήσουν τις διδασκαλίες των προφητών τους και να πάρουν το χρόνο τους για να προβληματιστούν παρά να κάνουν τα γενέθλιά των προφητών ευκαιρίες για χαρά και απόλαυση".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ