Ελληνοτουρκικά

Ν.Ρολάνδης: «Οι ελληνικές ηγεσίες ήταν πάντα προσεκτικές με την Τουρκία από φόβο ότι μπορεί να χάσουν τη μισή Ελλάδα»

Τη δική του απάντηση σχετικά με τον λόγο που η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο ή με την Αίγυπτο έδωσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης στο Γιώργο Τράγκα.

“Η Ελλάδα ήταν πάντα προσεκτική, δεν ήθελε να προκαλέσει την Τουρκία και κράτησε αυτή τη στάση από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου που είχε πει βυθίστε το Χόρα όταν είχε βγει το Σισμίκ δεν τόλμησε να κάνει κάποια επιθετική ενέργεια.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και υπόλοιποι πρωθυπουργοί της Ελλάδας δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν μια σύγκρουση όπου θα μπορούσε κάποιος να χάσει τη μισή Ελλάδα.

Όταν εγώ πήγα να κάνω συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο η Ελλάδα παρενέβη να πάμε νοτιότερα τα σύνορα για να μην υπάρχει επαφή με την περιοχή του Καστελόριζου καθώς η Τουρκία θεωρούσε τον καθορισμό συνόρων στην περιοχή Casus Belli (αιτία πολέμου).

Τώρα, με τον καθορισμό ΑΟΖ Τουρκίας -Λιβύης η Τουρκία διαρρηγνύει τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι σαν να δίνει στον στρατό της εντολή να μπει 10 χιλιόμετρα στον Έβρο.

Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Να σημειωθεί, επίσης, ότι μπορεί να αντλήσει τεχνογνωσία από φίλες χώρες όπως το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν για την άντληση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Το ΝΑΤΟ κάνει τα στραβά μάτια σε όλες τις παραβιάσεις της Τουρκίας αφού μέχρι τώρα ο Ερντογάν έχει παραβιάσει την κυριαρχία και της Συρίας και της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι επικίνδυνος”.

Και συνέχισε ο πρώην υπουργός εξωτερικών κος Ρολάνδης 

"H Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια κατάσταση όπως η Κίνα στις γειτνιάζουσες θαλάσσιες περιοχές όπου καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Έτσι και η Τουρκία αξιοποιεί τη θεωρία ότι η δύναμη δημιουργεί δίκαιο. Η Ε.Ε. μπορεί να καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στη θεωρία στην πράξη όμως κάνει πολύ λίγα.

Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή με τα ερευνητικά πλοία που έχει στείλει στην Κύπρο παραβιάζει τον εθνικό πλούτο και την εθνική κυριαρχία της Κύπρου με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην μπορεί να καθορίσει ΑΟΖ”.

Ο κος. Ρολάνδης επισήμανε, επίσης, ότι για να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία στο δικαστήριο της Χάγης βασική προϋπόθεση είναι ότι πρέπει η Τουρκία να θέλει να πάει, τονίζοντας ότι οι εταιρίες πετρελαίου δεν μπαίνουν σε περιοχές αμφισβητούμενες όπου υπάρχει ο κίνδυνος συρράξεων.

Τέλος, αναφερόμενος στο σήμερα ο κος Ρολάνδης τόνισε ότι με τις ενέργειες της Τουρκίας οδηγούμενα σε κρίση. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένα moratorium και να υπάρξει διάλογος για να μη φτάσουμε σε σύγκρουση”.

Τι είχε γίνει το 2003

Ειδικότερα με την αποκάλυψη του τι είχε γίνει το 2003, όταν η Κύπρος ήθελε να υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο πρώην Κύπριος υπουργός, Εξωτερικών είχε πει:

Βασικό επιχείρημα της Τουρκίας είναι γενικά ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ και με αυτό τον τρόπο δεν αναγνωρίζει πως η Κύπρος, η Κρήτη και το Καστελόριζο έχουν επήρεια ΑΟΖ, γεγονός που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μαζί με Κύπρο και Αίγυπτο.

Τα προηγούμενα χρόνια Κύπρος και Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να προβούν σε μια «κίνηση ματ» απέναντι στην Τουρκία, ωστόσο η ευκαιρία αυτή χάθηκε σκανδαλωδώς το 2003.

Συγκεκριμένα, στις 17 Φεβρουαρίου του 2003 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου σχετικά με την εκμετάλλευση των δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, με το θέμα να χειρίζεται ο τότε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ρολάνδης σε παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή σε ελλαδικό κανάλι, το 2003 η Αθήνα είχε ζητήσει από τη Λευκωσία, στη συμφωνία οριοθέτησης που θα έκανε με την Αίγυπτο να μείνει 5 ναυτικά μίλια ανατολικότερα στο δυτικό άκρο, όπως και έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και η παραίνεση αυτή προς τη Λευκωσία έγινε, προφανώς, για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι, αφού η συμφωνία θα απεδείκνυε πως το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ.

Το 2011 ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επαναβεβαίωσε τα όσα διαδραματίστηκαν τότε, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής στο ΡΙΚ. «Η Ελλάδα ήταν πάντα διστακτική να εγείρει θέματα, στα οποία έχει διαφορές με την Τουρκία για το δίκαιο της θάλασσας. […]

Ηγέρθη θέμα γιατί, αν η Ελλάδα μετρούσε τη δική της περιοχή από το Καστελόριζο, που είναι το ακραίο σημείο, προς την Κύπρο τότε αλλού θα ήταν η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Ρολάνδης επικαλείται, μάλιστα, και πρακτικά συνεδριάσεων στο γραφείο του τότε γενικού εισαγγελέα, με αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΞ, η οποία «παρακάλεσε» την κυπριακή πλευρά να μην υπογράψει την αρχική θαλάσσια οριοθέτηση!!!

«Μας είπε το εξής: Αν δεχτούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, τότε η μέση γραμμή θα είναι μέχρι εδώ.

Αν δεχτούμε την Τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού.

Ο κ. (τάδε) για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προέτρεψε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 8 ναυτικά μίλια μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί, ούτως ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες».

H τότε αντίδραση από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Ελλάδα σχετικά με τα όσα κατήγγειλε ο κος Ρολάνδης ήταν, μεταξύ άλλων, η εξής:

«Οι ελληνικές θέσεις σχετικά με την ΑΟΖ και ιδιαίτερα του Καστελόριζου, έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια από όλες ανεξαιρέτως τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Επ’ αυτού, ουδείς μπορεί να διαφωνεί. Αν το πράττει, δίνει επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...