Οικονομία

Νέα ευκαιρία για τις 120 δόσεις σε 80.000 οφειλέτες - Ποιους αφορά

Νέα ευκαιρία για υπαγωγή στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις δίνει με νομοθετική διάταξη το υπουργείο Εργασίας  σε πάνω από 80.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων.

Αφορά όσους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση αλλά την έχασαν ή δεν μπορούν ακόμη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους.

Η διάταξη ανοίγει παράθυρο μέχρι 31 Μαΐου 2020 σε 31.000 εργοδότες, επαγγελματίες και αγρότες που μπήκαν στις 120 δόσεις αλλά βγήκαν, ώστε να επανενταχθούν.

Οι 120 δόσεις

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, βασική προϋπόθεση για την επανένταξη του οφειλέτη είναι η πληρωμή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές, αλλά και των νέων βεβαιωμένων εκτός ρύθμισης οφειλών.

Η αίτηση για την επανένταξη θα υποβάλλεται στο ΚΕΑΟ.

Η επανένταξη θα γίνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους ο ασφαλισμένος εντάχθηκε αρχικά στη ρύθμιση.

Η νέα ευκαιρία είναι σημαντική κυρίως για όσους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθμιση, καθώς κινδυνεύουν με πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεμα προσαυξήσεων και βασικού χρέους μέσω του επανυπολογισμού.

Αυτό σημαίνει πως το χρέος μπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%.

Η νέα ευκαιρία αφορά:

– 31.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθµιση των 120 δόσεων, αλλά στη συνέχεια δεν µπόρεσαν να την εξυπηρετήσουν, επειδή είτε αδυνατούσαν να πληρώσουν τη µηνιαία δόση της ρύθµισης είτε τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του 2019, ή και τα δύο µαζί. Ειδικότερα, πρόκειται για 14.000 εργοδότες και 17.000 µη µισθωτούς.

Προϋπόθεση για την επανένταξη είναι η καταβολή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές και των νέων βεβαιωµένων εκτός ρύθµισης οφειλών.

∆ηλαδή ο ασφαλισµένος πρέπει να πληρώσει όλες τις δόσεις που έχει χάσει και τις εισφορές του 2019 που τυχόν δεν έχει πληρώσει, κυρίως αν αυτές έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το τελευταίο αφορά κυρίως εργοδότες). Η αίτηση για την επανένταξη θα υποβάλλεται στο ΚΕΑΟ. Η επανένταξη θα γίνεται µε τους ίδιους όρους µε τους οποίους ο ασφαλισµένος εντάχθηκε αρχικά στη ρύθµιση

– 50.000 οφειλέτες, κυρίως επαγγελµατίες του πρώην ΕΤΑΑ αλλά ενδεχοµένως και του πρώην ΟΑΕΕ, που έκαναν µέχρι 7 Οκτωβρίου το πρώτο βήµα στην πλατφόρµα του ΕΦΚΑ για τον προσδιορισµό των παλαιών οφειλών τους ή για την επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων, αλλά µέχρι σήµερα δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν πλήρως οι απαιτούµενες διαδικασίες, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθµιση χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Αν δεν προσδιοριστούν και αναρτηθούν οι οφειλές τους, δεν µπορούν να ολοκληρώσουν µε ή χωρίς επανυπολογισµό το τελευταίο βήµα ένταξης.

Σε αυτόν τον πληθυσµό δίνεται 5µηνο περιθώριο χρόνου έως 31 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...