Κοινωνία

Λάρισα: Γιατρός καλείται να καταβάλει 850.000€ αποζημίωση για ιατρική επιπλοκή

Αναστάτωση επικρατεί στον ιατρικό κόσμο καθώς νοσοκομειακός γιατρός στη Λάρισα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για ιατρική επιπλοκή ύψους 850.000 ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που στηρίζεται σε εγκύκλιο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, βάσει της οποίας τις ιατρικές επιπλοκές δεν θα τις πληρώνει το νοσοκομείο, αλλά ο ίδιος ο γιατρός. Μέχρι πρόσφατα στα δημόσια νοσοκομεία τη νομική κάλυψη για ιατρικές επιπλοκές αναλάμβανε το ΕΣΥ.

Η υπόθεση αφορά στο 2002 όπου ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είχε αντιμετωπίσει περιστατικό όπου ο ασθενής είχε χάσει τη ζωή του μετά από επιπλοκή. Ο γιατρός είχε καταδικαστεί για αμέλεια.

Σχεδόν 17 χρόνια μετά το ελεγκτικό συνέδριο τον καλεί να καταβάλει την αποζημίωση που δόθηκε ύψους 850.000 ευρώ. Μάλιστα τα σχετικά έγγραφα παραδόθηκαν στον γιατρό στη Λάρισα με περιπολικό μπροστά στα παιδιά του σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί (ΟΕΝΓΕ) διατυπώνουν τις έντονες αντιδράσεις τους ζητώντας από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο η οποία όπως λένε θα οδηγήσει σε παραίτηση νοσοκομειακούς και την υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί υπεύθυνους τους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ βλέπει και συμφέροντα ασφαλιστικών εταιρειών πίσω από την όλη υπόθεση.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό οδηγεί κατευθείαν σε ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς από τη μία τα ποσά που επιδικάζονται είναι κολοσσιαία. Για μια μόνο περίπτωση μπορεί η αποζημίωση να είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές αποδοχές ενός γιατρού ΕΣΥ στα συνολικά 25 χρόνια της υπηρεσίας του.

Από την άλλη ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, θα οδηγήσει άμεσα την εκτόξευση των ασφαλίστρων σε ύψος τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ομαδική μαζική παραίτηση» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

-Άμεσα να ακυρωθεί από το ελεγκτικό συνέδριο ο καταλογισμός της συγκεκριμένης αποζημίωσης στον γιατρό της Λάρισας.

-Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση της εγκυκλίου.

-Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση Ξανθός Πολάκης, και να παραδεχτούν πως έσφαλαν και παραπλάνησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

-Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι νυν υπουργοί Κικίλιας Κοντοζαμάνης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου που επιβάλει οι γιατροί να πληρώνουν την αποζημίωση, περιγράφοντας τις τραγικέ συνέπειες που θα έχει στο σύστημα υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Η απόφαση να πληρωθούν 850.000 ευρώ αποζημίωση για ιατρική αμέλεια, από γιατρό του ΕΣΥ, είναι άδικη και με τραγικές συνέπειες. Είναι άδικη διότι πρώτον, στη χώρα δεν υπάρχει σύστημα ιατρικής άμυνας . Δεύτερον, η απόφαση επιδικάστηκε σύμφωνα με τις ιατρικές δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου και το αρχικό ποσό ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, ενώ λόγω καθυστερήσεων πληρωμής του ελληνικού Δημοσίου έφτασε με προσαυξήσεις τις 850.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προφανώς ξεπερνά την οικονομική δυνατότητα οποιουδήποτε γιατρού του ΕΣΥ.

Η εγκύκλιος Χουλιαράκη με βάση την οποία καλείται ο γιατρός να πληρώσει το ποσό αυτό είναι μεταγενέστερη, απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα δεκαετιών που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ιατρικά σφάλματα από τη Δικαιοσύνη. Έχουμε ήδη ζητήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Η απόσυρση όμως της εγκυκλίου αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...