Ελληνοτουρκικά

Κωνσταντίνος Φίλης: Η Άγκυρα δημιουργεί ένα επικοινωνιακό σόου για εσωτερική κατανάλωση - Βίντεο

Ποια είναι η τακτική που επιλέγουν Τσαβούσογλου και Ερντογάν αναλύει και σχολιάζει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Συνεντεύξεις... μονόλογοι. «Πειρατικοί» χάρτες και μία υφαλοκρηπίδα που ανακάλυψαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ηταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να δώσει το δικό του επικοινωνιακό σόου για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN. «Προηγουμένως η "υφαλοκρηπίδα" μας ήταν αυτή η κόκκινη περιοχή. Τώρα με τη νέα συμφωνία σε αυτό το σημείο η "υφαλοκρηπίδα" μας εφάπτεται της Λιβύης. Επομένως μέσα σε αυτή την περιοχή, στα σημεία που δεν είναι κόκκινα, εμείς μπορούμε να προβούμε στις ίδιες δραστηριότητες», προκάλεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε πως η Αγκυρα θα αντιδράσει αν κάποιος προσπαθήσει να εμποδίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή. «Μέσα στην "υφαλοκρηπίδα" μας κανείς δεν μπορεί να κάνει το οτιδήποτε χωρίς να πάρει άδεια από εμάς. Αν κάνει; Αν προσπαθήσει να κάνει; Θα τον εμποδίσουμε φυσικά. Οπως ακριβώς έγινε και στο παρελθόν γύρω από την Κύπρο», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το επικοινωνιακό σόου
Όπως ανέφερε στο OPEN ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, Ερντογάν και Τσαβούσογλου «έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων, όπου με χάρτες προσπαθούν να πείσουν τους συμπατριώτες τους ότι η κίνηση αυτή -όχι μόνο είναι καθόλα νόμιμη- αλλά εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Συνωστισμός ναυτικών δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ
Το σημερινό αποτύπωμα στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN, Ζήση Μούσιο, δείχνει μία εντυπωσιακή συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων και κυρίως από την Τουρκία που έχει στην περιοχή δέκα πολεμικά πλοία και άγνωστο αριθμό υποβρυχίων στο οικόπεδο 7, όπου διεξάγει παράνομες εργασίες το πλωτό Γιαβούζ βρίσκονται έξι πολεμικά πλοία. Τις κινήσεις τους παρακολουθούν μία αμερικανική φρεγάτα, μία γαλλική και μία ιταλική.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

https://youtu.be/y5Gh-pGCofM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης