Ελληνοτουρκικά

Καθηγητής Γιαλλουρίδης για ελληνοτουρκικά: «H ελληνική πολιτική ακολουθεί τα γεγονότα αντί να τα αποτρέπει»

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, σχολίασε τις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τόνισε ότι η ελληνική πολιτική συνήθως τρέχει να προλάβει τα γεγονότα και δεν προβλέπει το μέλλον.

«Το πρόβλημα με την ελληνική πολιτική είναι ότι συνήθως δεν σκέφτεται αυτά που έρχονται και τρέχει να προλάβει τα γεγονότα που είναι σε εξέλιξη. Ενώ η ευθύνη των πολιτικών είναι να προβλέπουν το μέλλον, να ετοιμάζονται και να τα αποτρέπουν», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

Για τη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη: «Πρέπει να μετατρέψουμε τις ενεργειακές συμφωνίες που έχουμε στη Μεσόγειο, όχι μόνο με την Κύπρο, αλλά και με την Αίγυπτο, σε αμυντικές συνεργασίες, ώστε να υπάρχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας στην περιοχή. Οι τρίτοι σε υπολογίζουν όταν είσαι ισχυρός. Εδώ επικρατεί ο νόμος του ισχυρού και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας ώστε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, το οποίο είναι στη γειτονιά μας. Η Τουρκία είναι ένας αντάρτης του διεθνούς συστήματος».

«Οι πολιτικοί σκέφτονται την επανεκλογή τους και όχι τη χώρα. Κάθε φορά που εκλέγεται μια κυβέρνηση δεν σχεδιάζει το μέλλον, αλλά σχεδιάζει το παρόν και το δικό της μέλλον. Δυστυχώς η χώρα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να ζυγίζουμε και να υπολογίζουμε τις αντιδράσεις των Τούρκων», επεσήμανε.

Για το αν πρέπει να υπάρξει ένα όργανο διπλωματών, ακαδημαϊκών, ανθρώπων από τις ένοπλες δυνάμεις: «Το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Κύπρου έπρεπε να υπάρχει και στην Ελλάδα. Έπρεπε να υπάρχει ένα όργανο στο οποίο συμπλέουν επιστήμονες με πολιτικούς και παράγεται εκεί η στρατηγική. Να είναι υπεράνω των κομματικών αντιπαραθέσεων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ