Μέση Ανατολή

Ιράν: Συνελήφθη ομάδα που σχεδίαζε επεισόδια σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης

Οι ηγέτες μιας ομάδας που σχεδίαζε να προκαλέσει ταραχές σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης το προσεχές σαββατοκύριακο συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους 2.021 συλληφθέντες στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο μήνα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τα ηγετικά μέλη μιας οργάνωσης που σχεδίαζαν ταραχές σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης και σε άλλα τμήματα της χώρας κατά τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής Ημέρας των Φοιτητών, στις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων η ομάδα αυτή σχεδίαζε να απομακρύνει φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου της Τεχεράνης για να δημιουργήσει ταραχές, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Ανουσιραβάν Μοχσενί Μπαντπεΐ, εν τω μεταξύ, είπε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι πολλοί από τους 2.021 συλληφθέντες στη διάρκεια επεισοδίων, που προκλήθηκαν με αφορμή την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα περίχωρα της Τεχεράνης, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

"Στις πρόσφατες ταραχές 2.021 άνθρωποι συνελήφθησαν, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν για πρώτη φορά εξαιτίας της άγνοιάς τους και μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι", είπε ο Μπαντπεΐ.

Οι κινητοποιήσεις αυτές -- πιθανόν οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην 40ετή ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας-- ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Αλλά πολύ γρήγορα οι διαδηλώσεις πολιτικοποιήθηκαν με τους διαδηλωτές να ζητούν την απομάκρυνση της ηγεσίας της χώρας, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έως και 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ένας ιρανός βουλευτής είπε την περασμένη εβδομάδα ότι έως και 7.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τουλάχιστον 208 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα. Η Τεχεράνη το διαψεύδει αλλά δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα επίσημο αριθμό νεκρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ