Κόσμος

Ιράν: Αυτές είναι οι σοκαριστικές στιγμές της "ωμής" καταστολής των διαδηλώσεων - Βίντεο


Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Βίντεο που δείχνουν αιμόφυρτους διαδηλωτές και ελεύθερους σκοπευτές πάνω στις στέγες ήρθαν στο φως με τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας του Διαδικτύου στο Ιράν, το οποίο κόπηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών που οδήγησαν σε μια από τις σκληρότερες καταστολές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με αναλυτές. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 208.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης, και ήταν βίαιες σε ορισμένα μέρη, επεκτάθηκαν γρήγορα σε δεκάδες περιοχές.

Αλλά η πρόσβαση των διαδηλωτών στον έξω κόσμο μέσω του Ιντερνετ επίσης κόπηκε γρήγορα από τις αρχές, σύμφωνα με το NetBlocks, που παρακολουθεί την ελευθερία της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η πρόσβαση διακόπηκε σχεδόν πλήρως για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

 
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1201838141197471745?ref_src=twsrc%5Etfw

 

Κατά τη διάρκεια αυτού του blackout, η καταστολή ήταν "πιο ωμή" σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν, δηλώνει ο Κάμραν Μάτεν, ερευνητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη Βρετανία.

"Όλα τα βίντεο που είδα πριν από τη διακοπή του 'Ιντερνετ δείχνουν ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης των συγκεντρώσεων και των 'πυρών για να σκοτώσουν' ήταν πολύ σύντομο".

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του απέτρεψε "μια επικίνδυνη συνωμοσία" που ενορχήστρωσαν κυρίως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι ορκισμένοι εχθροί της Τεχεράνης.

Αλλά στον απόηχο της σταδιακής αποκατάστασης του 'Ιντερνετ, βίντεο από σχεδόν εκατό σημεία των διαδηλώσεων άρχισαν να κυκλοφορούν, δίνοντας μια άλλη εκδοχή των γεγονότων.
https://twitter.com/IranNW/status/1201416838153953280?ref_src=twsrc%5Etfw

Βίντεο με τρεμάμενες εικόνες
Σε αυτές τις θολές, τρεμάμενες εικόνες, διακρίνονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον άοπλων διαδηλωτών ή να τους χτυπούν με ρόπαλα, ενώ αιμόφυρτα κορμιά κείτονταν στο έδαφος.

Κραυγές τρόμου και συνθήματα ακούγονταν κατά των δυνάμεων ασφαλείας και της άρχουσας τάξης, καταγγέλλοντας τον πληθωρισμό και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
https://twitter.com/IranMomentum/status/1201608220764254208?ref_src=twsrc%5Etfw

Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στην Τεχεράνη, το γνήσιο του οποίου εγγυάται η Διεθνής Αμνηστία, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βγαίνουν από το πίσω μέρος ενός κτιρίου και πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών.

Άλλο βίντεο δείχνει ένοπλους άνδρες, ντυμένους με μαύρη στολή να πυροβολούν ανθρώπους που ήταν στη στέγη ενός κυβερνητικού κτιρίου στην Τζαβανρούντ, στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ