Κόσμος

Η Τουρκία κάνει συστάσεις προς την αμερικανική Γερουσία -Πιθανές ζημίες και αντίποινα

Σε συστάσεις προς την αμερικανική Γερουσία προβαίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μην προχωρήσει η έγκριση του νομοσχεδίου για κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω των S-400.

«Γνωρίζουμε τα κίνητρα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις κατά της χώρα μας εξαιτίας της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης και του συστήματος S-400. Ο λόγος για αυτό είναι η βαθιά απογοήτευση που πηγάζει από το βαρύ χτύπημα που καταφέραμε στο σχέδιο που προετοιμάζονταν πολύ προσεκτικά για πολύ καιρό».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι οι κινήσεις της Γερουσίας αποτελούν έλλειψη σεβασμού απέναντι σε μία σύμμαχο που προσπαθεί να θωρακίσει την εθνική της ασφάλεια και προειδοποιεί για πιθανές ζημίες και αντίποινα.

«Τον τελευταίο καιρό οι πρωτοβουλίες που παίρνουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, τα οποία κινούνται από εγχώριους πολιτικούς υπολογισμούς και υποστηρίζονται από τους γνωστούς κύκλους που αντιτίθενται στην Τουρκία αποτελεί μία καινούρια ένδειξη έλλειψης σεβασμού απέναντι στις κυριαρχικές μας αποφάσεις που αφορούν στην εθνική μας ασφάλεια. Αυτές οι πρωτοβουλίες ζημιώνουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Απαντήσαμε καταλλήλως και σε μια παρόμοια πρόταση που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, το νομοσχέδιο που προσπαθεί η Γερουσία να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη δείχνει ότι δεν θέλει να καταλάβει τις εξηγήσεις μας».

Η Άγκυρα τέλος καλεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει το πνεύμα συνεργασίας όπως αυτό επαναβεβαιώθηκε στη συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ στις Βρυξέλλες.

«Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, η οποία δεν θα υπονομεύει τους κοινούς μας στόχους, όπως επιβεβαιώθηκαν σε ανώτατο επίπεδο πριν από κάποιες εβδομάδες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ