Επιστήμες Υγείας

Η άσκηση που παρατείνει τη ζωή των γυναικών

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται σημαντικά, αρκεί οι άνθρωποι να αντικαταστήσουν λίγο από το χρόνο που περνάνε καθιστοί με ήπια σωματική δραστηριότητα.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έντονη άσκηση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των γυναικών, καθώς μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή άλλα αίτια.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 4.700 γυναίκες με μέση ηλικία τα 64 έτη, που υποβλήθηκαν σε εξέταση triplex ενώ έκαναν διάδρομο. Οι συμμετέχουσες ξεκίνησαν την άσκηση με περπάτημα και συνέχισαν με τρέξιμο σε διάδρομο με σταθερά αυξανόμενη ταχύτητα.

Κατά τη διάρκεια των 4,6 ετών που διήρκεσε η έρευνα σημειώθηκαν 345 θάνατοι από καρδιακά αίτια, 164 από καρκίνο και 203 από άλλα αίτια.

Αφού έλαβαν υπόψιν άλλους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η υψηλή ικανότητα άσκησης συνδεόταν σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το ετήσιο ποσοστό θανάτου από καρδιακή νόσο ήταν σχεδόν τετραπλάσιο στις γυναίκες με χαμηλή ικανότητα άσκησης (2,2%) έναντι όσων είχαν υψηλή ικανότητα (0,6%).

Το ετήσιο ποσοστό θανάτου από καρκίνο ήταν 2 φορές μεγαλύτερο για γυναίκες με χαμηλή ικανότητα άσκησης (0,9%) σε σχέση με όσες είχαν υψηλή (0,4%), ενώ το ετήσιο ποσοστό θανάτου από άλλα αίτια ήταν τετραπλάσιο σε όσες είχαν χαμηλή ικανότητα άσκησης (1,4%) έναντι όσων είχαν καλές επιδόσεις (0,3%).

Ο ερευνητής Jesus Peteiro, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια για γυναίκες άνω των 60 και κάτω των 60 ετών.

Ο Peteiro συμβουλεύει οι γυναίκες να ασκούνται όσο μπορούν, καθώς η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει από τον θάνατο από οποιοδήποτε αιτία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...