Κοινωνία

Ενοχή Σώρρα μόνο για απόπειρα απάτης ζητά η εισαγγελέας - Απαλλαγή για τους 22 κατηγορούμενους

Αν το δικαστήριο υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση ο Αρτέμης Σωρρας ενδέχεται να βρεθεί εκτός φυλακής

Την απαλλαγή 22 κατηγορουμένων και την ενοχή του Αρτέμη Σώρρα μόνο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου πρότεινε η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κρίνοντας πως ο ιδρυτής της «Ελλήνων Συνέλευσις» αποπειράθηκε μόνος του να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς τη συνδρομή κάποιας εγκληματικής οργάνωσης και δίχως να προκύψει ότι προχώρησε σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η κατάρρευση των κατηγοριών κατά την εισαγγελέα επήλθε από το ότι δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη απάτης, ενώ σχολιάζοντας τα περίφημα «εξώδικα Σώρρα», που χιλιάδες οφειλέτες κατέθεσαν σε δημόσιες υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε το δημόσιο να εξοφληθεί από τα χρήματα που διαχειριζόταν ο Αρτ. Σώρρας, η εισαγγελέας επεσήμανε: «Οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες κατά την κατάθεση των εξωδίκων. Οι επίμαχοι οφειλέτες αντιμετωπίστηκαν, όπως και οι υπόλοιποι. Η μόνη συνέπεια ήταν ότι έπρεπε να συγκεντρώσουν τις εξώδικες δηλώσεις. Δεν προκύπτει άμεση ζημία του Δημοσίου, καθώς δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το έκαναν».

Κατά συνέπεια, εφόσον κατά την εισαγγελέα ο Σωρρας μόνος υπέβαλλε την πρόταση για τη δανειοδότηση της χώρας και παρέστησε ψευδή γενοτότα προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακό όφελος, «πρέπει να κριθεί ένοχος για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, αφού διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του».

Μάλιστα, αναφερόμενη στην αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600 δισεκ. δολαρίων, που κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλαδος, σχολίασε ότι «έγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι πρόκειται περί απάτης, αφού με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απάτης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφίας. Εγινε πολυεπίπεδος έλεγχος. Ο Σωρρας παρουσίαζε ότι διέθετε τον πλούτο των 11 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως».

Για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση , η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε η δράση της, αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι». Την ίδια πρόταση απαλλαγής έκανε και για το αδίκημα της νομιμοποπίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ζητώντας την αθώωση και των 23 κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος.

Τέλος, σχετικά με το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, η εισαγγελέας ζήτησε την υφ’ όρων παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής. «Έχοντας την αθωωτική απόφαση του Η’ Μονομελούς ο κατηγορούμενος άρχισε να διαδίδει μέσω των ανθρώπων του, που τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο από μηχανής θεός που θα έσωζε τη χώρα από τα δεινά της» τόνισε, ζητώντας όμως την απαλλαγή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ