Κόσμος

Ελληνο-ισραηλινή «ασπίδα» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο – Εκτεταμένες κοινές αεροπορικές ασκήσεις

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά Ελλάδα και Ισραήλ ‘’χτίζουν’’ τα τελευταία χρόνια την πιο ουσιαστική και χρήσιμη ίσως συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Σημαντικές για τη χώρα και τη στρατιωτική διπλωματία είναι χωρίς αμφιβολία η υψηλού συμβολισμού ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικές χώρες αλλά για εμάς αξία έχει και η ουσία κάτι που μας προσφέρει η συνεργασία με το Ισραήλ» αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Η καχυποψία με την οποία για πολλά χρόνια έβλεπε το Τελ Αβίβ κάθε πρόταση από άλλη χώρα έστω και για απλή συνεκπαίδευση Μονάδων φαίνεται ότι όσον αφορά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει τη θέση της σε μια ειλικρινή διάθεση για συνεργασία.

Το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο εκπαίδευσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί χωρίς αμφιβολία δέλεαρ για κάθε χώρα να προτείνει ή να αποδεχθεί προτάσεις για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Και οι Ισραηλινοί δεν έχουν αφήσει την ευκαιρία ειδικά σε αυτή την γεωπολιτική συγκυρία να πάει χαμένη, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς για το Newpost.

Σημαντικά όμως είναι τα οφέλη και για τις Ελληνικές ΕΔ αφού τους δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν με έναν από τους καλύτερα εκπαιδευμένους και οργανωμένους στρατούς στον κόσμο ο οποίος βρίσκεται συνεχώς σε «κόκκινο» συναγερμό. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δεν ακολουθούν πρότυπα και διαδικασίες ΝΑΤΟ όπως οι Ελληνικές ΕΔ.

Έχουν αναπτύξει δικά τους μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία διαμορφώθηκαν και αναπροσαρμόστηκαν σε πραγματικές συνθήκες αφού επιχειρούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Μπορεί το Ισραήλ να είναι μια από τις χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, όμως οποία δύναμη της Συμμαχίας εκπαιδευτεί με Ισραηλινούς, θα πάρει κάτι παραπάνω από τη Νατοϊκή «τυποποίηση».

Χαρακτηριστικά είναι τα σενάρια που εκτελέστηκαν στην τελευταία Blue Flag με τους Έλληνες αεροπόρους να εκπαιδεύονται μαζί με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους σε επιχειρησιακές αποστολές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται σε ΝΑΤΟικα «σχολεία» ή συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Κερδισμένοι όμως ήταν και οι Ισραηλινοί πιλότοι αφού εκπαιδεύτηκαν με τα Ελληνικά «γεράκια» τα οποία έχουν κατακτήσει πρωτιές και διακρίσεις σε όποια άσκηση, συνεκπαίδευση ή «σχολείο» του ΝΑΤΟ συμμετείχαν.

Όταν πριν από λίγα χρόνια για πρώτη φορά επίλεκτοι Έλληνες των Ειδικών Επιχειρήσεων μετέβησαν στο Ισραήλ και εκπαιδεύτηκαν μαζί με Ισραηλινούς κομάντος, το Τελ Αβίβ κατάλαβε το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των Ελλήνων SOF.Και ξεκίνησε συνεργασία με διάθεση να εντατικοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Αποκορύφωμα της συνεργασίας Αθήνας Τελ Αβίβ οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόσφατη μεγάλη αεροπορική άσκηση Blue Flag στο Ισραήλ, η συμμετοχή πολεμικών πλοίων του Τελ Αβίβ στη ΝΗΡΗΙΣ, η εκπαίδευση Ισραηλινών ανδρών Ειδικών Επιχειρήσεων στην Κρήτη, η αποστολή ναυτικών δοκίμων για εκπαίδευση στον Ελληνικό Στόλο, αποτελούν τις πιο πρόσφατες αποδείξεις ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ συνεχώς διευρύνεται.

Το ραντάρ στην Κρήτη το οποίο ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, οι πτήσεις Ισραηλινών μαχητικών, ιπτάμενων ραντάρ και τάνκερ στο FIR Aθηνών και οι συνεκπαιδεύσεις με την Πολεμική μας Αεροπορία φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα την Άγκυρα. Άλλωστε η Τουρκία έχει πλέον κάκιστες σχέσεις με το Ισραήλ.

Η συνεργασία όμως Αθήνας και Τελ Αβίβ έχει διευρυνθεί και στον τομέα των πληροφοριών με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν σημαντικά στοιχεία τα οποία αφορούν την ασφάλεια της περιοχής.

Οι πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις του Κράτους του Ισραήλ σε ελάχιστα ‘’ανοίγματα’’ είχαν προχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Χαρακτηρίζονται δίχως άλλο από επιφυλακτικότητα και εσωστρέφεια. Πέρα από τις ΗΠΑ για τις οποίες αποτελούν τον πιο ισχυρό σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ δύσκολα εμπιστεύεται χώρα ακόμα και για διεξαγωγή ασκήσεων ρουτίνας. Πόσο μάλλον για ευρύτερη συνεργασία η οποία θα περιέχει και ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών.

Και στη εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε κάθε στοιχείο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την Ελλάδα στην αποτροπή και διασφάλιση των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ