Αφρική

Αεροσκάφη Ιταλίας και ΗΠΑ προσγειώθηκαν στη Βεγγάζη – Δημιουργείται ευρωπαϊκή δύναμη στην Α. Μεσόγειο;


Τρέχουν συνεχώς οι εξελίξεις στην Λιβύη μετά την απόφαση του στρατηγού Χαφτάρ να τελειώνει μια και καλή με την φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, ενώ  σε αυτό το μέρος του παιχνιδιού ενεργοποιούνται πλήρως Γάλλοι και Ιταλοί, των οποίων τα συμφέροντα διακυβεύονται και είναι φυσικά τεράστια.

Μάλιστα χθες το απόγευμα στις 7:00 μ.μ. είχαμε και ένα αεροσκάφος της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας C-130J (reg. MM62177 - κλήση IAM4612) το οποίο απογειώθηκε από το Παλέρμο και κινήθηκε προς ΝΑ στην Λιβύη. Όταν το αεροσκάφος ήταν εκτός της ακτής της Σικελίας (8:00 μ.μ.) το σήμα χάθηκε.

Περίπου στις 11:00 μ.μ. CET επέστρεψε το ιταλικό αεροσκάφος αυτή τη φορά με τον αντίθετο τρόπο στη Σικελία.

“Το σήμα είχε χαθεί για περίπου 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πού θα μπορούσε να πάει το αεροσκάφος; Είναι περίπου μία ώρα πτήσης (μετ 'επιστροφής). Η πιο εύλογη υπόθεση θα ήταν η Βεγγάζη (με μια σύντομη στάση) αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να μας επιτρέπουν να πούμε με ακρίβεια τον προορισμό της πτήσης”, αναφέρει η γνωστή ιστοσελίδα itamilradar.com. Και οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν αποστείλει αεροσκάφος στη Βεγγάζη.
https://twitter.com/MarcoFlorianMED/status/1206168591730708480?ref_src=twsrc%5Etfw

Είπαμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Γάλλοι και Ιταλοί έχουν σαφώς "επικοινωνία” με τον στρατηγό Χαφτάρ και επιθυμούν την όσο το δυνατό ταχύτερη νίκη του για τα δικά τους συμφέροντα που φτάνουν μέχρι την Α.Μεσόγειο και την Κύπρο.

Επίσης χθες, μετά από μια τριμερή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βελγική πρωτεύουσα , ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε: "Επαναλαμβάνουμε την αδιαμφισβήτητη στάση μας, σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας ".

Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αθήνα και τη Λευκωσία, ενόψει των προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση των τριών Ευρωπαίων ηγετών που αποτελούν την ηγετική τριάδα της ΕΕ συζήτησε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ιταλός ΥΠΑΜ πριν κάποιες ημέρες είχε αναφερθεί  στο ενδεχόμενο δημιουργίας στολίσκου με τους Γάλλους στην Α.Μεσόγειο. 

https://twitter.com/MarcoFlorianMED/status/1205236664437747723

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν  την Γαλλία να πιέζει για την δημιουργία ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, η οποία θα δρα, εφόσον εγκριθεί το όλο σχέδιο, στην Α.Μεσόγειο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουήλ Μακρόν, υπογράμμισε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες που ανέλαβε η ευρωπαϊκή δύναμη UNSMIL για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης στη Λιβύη, αποκαλύπτοντας ότι η προσεχής Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου 2020.

Την ίδια στιγμή σήμερα είχαμε τις πιο άγριες συγκρούσεις , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Al-Tughar στη νότια Τρίπολη, όπου μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ, υποστηριζόμενες από επίλεκτους Ρώσους μισθοφόρους, Σουδανούς και στρατιώτες του Τσαντ,  έχουν εισχωρήσει βαθιά στις γειτονιές της Τρίπολης.

Ο πόλεμος στην Λιβύη και τα τεράστια συμφέροντα Γάλλων, και Ιταλών έχουν “στριμώξει” την Γερμανία που κοιτά προς το παρόν  ατάραχη τους Τούρκους να προκαλούν στην περιοχή. Με την συνδρομή της Ελλάδος και της Κύπρου  μαζί με τις δύο άλλες χώρες όμως , έχει δημιουργηθεί ήδη  ένας άξονας χωρών εντός της ΕΕ, που πιέζει για την ενεργοποίηση αμυντικών σχεδίων, τα οποία δεν μπορούν να αναμένουν για πολύ το Βερολίνο και τα σχέδια του με την Άγκυρα.

Άλλωστε στην περιοχή αυτή, αναμένουν να  δραστηριοποιηθούν γαλλικές, και ιταλικές εταιρείες εξόρυξης , τροφοδοτώντας με φυσικό αέριο ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι αν υπάρξει προσπάθεια γερμανικής "αδράνειας" ή μπλοκάρισμα των σχεδίων αυτών,  το “μαγαζί” που ονομάζεται ΕΕ, θα διαλυθεί μια ώρα αρχύτερα και αυτό δεν συμφέρει φυσικά καθόλου τους “φίλους” των Τούρκων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...